Britanija dozvoljava začeće “beba sa tri roditelja”

infBritanski parlament odobrio je juče u istorijskoj odluci, predloge zakona koji će omogućiti začeće beba koje potiču od tri roditelja.

Radi se o tehnici u kojoj beba ima tri različita DNK „izvora“, od dvije majke i jednog oca, a kojom se sprječava da dijete genetski naslijedi majčinu bolest.

Ova tehnika je razvijena u Njukaslu i pomogla bi ženi Šeron Bernandi iz Sanderlenda, koja je izgubila sedmoro djece zbog mitohondrijske bolesti, koja pogađa 6.500 djece širom svijeta.

Mitohondrije su tanke pregrade unutar svake ćelije tijela koje pretvaraju hranu u korisnu energiju. Defektna mitohondrija, koja se prenosi samo s majke na dijete, dovodi do oštećenja mozga, mišića, bolesti srca i sljepoće.

Predložena tehnika bi koristila modifikovanu verziju IVF-a da kombinuje tri DNK uzorka, uz zdravu mitohondriju žene donora. Beba bi bila rođena sa zdravim genima i prenosila bi ih na svoju djecu dalje.

Ukupno 382 poslanika su bila za, a 128 protiv zakona koji bi to dozvolio, čime Ujedinjeno Kraljevstvo postaje prva zemlja na svijetu koja dozvoljava novi način oplodnje.

Pobornici ove tehnike su tokom rasprava naglašavali da ona predstavlja „svjetlo na kraju tunela“ za mnoge porodice koje boluju od genetski nasljednih bolesti.

Protivnici su, pak, govorili da će nastaviti borbu protiv ovog postupka jer je sporan iz moralnih i bezbjednosnih razloga.

Potrebna je još dozvola gornjeg doma parlamenta, a prva beba začeta ovom tehnikom mogla biti rođena već iduće godine.

Odluka je započela burnom raspravom o „genetskom inženjeringu“ kojem se, kako kažu, sada otvaraju vrata, ali i digla na noge i vjerske zajednice koje joj se protive.

Istovremeno, mnogi roditelji koji su izgubili djecu zbog genetski nasljednih bolesti, srećni su zbog nove mogućnosti.

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply