Dogovoreno nekoliko oblasti saradnje u narednom periodu

glavnigradđ

Udruženje Roditelji i Glavni grad sarađivaće ubuduće u nekoliko oblasti kako bi status roditelja i njihove djece u Podgorici bio unaprijeđen i još kvalitetniji, dogovoreno je na sastanku održanom u ponedjeljak, 26. januara 2015.

Predstavnice udruženja Roditelji, Kristina Mihailović i Dejana Ponoš razgovarale su sa zamjenikom gradonačelnika Borisom Mugošom, sekretarkom Sekretarijata za kulturu i sport, Nelom Savković Vukčević, sekretarom Sekretarijata za socijalno staranje, Goranom Miranovićem, menadžerom Glavnog grada Dragutinom Dragom Đekovićem i šeficom kabineta Gradonačelnika Snežanom Mijušković.

Mugoša je najavio da će se nova administracija raditi na tome da kvalitet života roditelja i djece bude što bolji, a kao neke od koraka u tom cilju je naveo povećanje vrijednosti poklon paketa za novorođene bebe u Podgorici, kao i besplatne udžbeniike za sve prvake. O tim novitetima će, kako je kazao, konačne odluke tek biti donijete, a nakon toga i saopšteni detalji.

Udruženje Roditelji sugerisalo je Glavnom gradu da, zbog činjenice da su podgorički vrtići jedni od najprebukiranijih u Crnoj Gori i zbog toga što nema adekvatne usluge čuvanja djece odnosno bebi servisa, po ugledu na neke od zemalja regiona i tu vrsti servisa počne da pruža i pomogne roditeljima u organizaciji svakodnevnih obaveza.

Mijušković je pojasnila da se očekuje da Ministarstvo rada i socijalnog staranja počne sa licenciranjem u toj oblasti nakon čega bi se moglo razmišljati o ovim uslugama na nivou opštine. Ona je podsjetila na važnost licence za tu profesiju jer roditelji moraju znati kome ostavljaju dijete i ko im ulazi u kuću.

Mugoša je podsjetio da je Glavni grad, svjestan problema prebukiranosti u vrtićima, besplatno ustupio na korištenje Ministarstvu prosvjete zemljište za gradnju novih vrtića u Podgorici, za koje je dobilo novac od Banke za razvoj Savjeta Evrope. Na taj način je, kako je kazao, Glavni grad želio da doprinese ublažavanju problema koje izaziva nedostatak kapaciteta u javnim predškolskim ustanovama

Udruženje Roditelji je predstavilo inicijativu Vratimo djeci igrališta sa kojom je prije dvije i po godine počelo u Podgorici i ponudilo pomoć i podršku roditelja kako u obnovi i gradnji novih igrališta u narednom periodu, tako i u podizanju svijesti da se te površine očuvaju. Ponoš, koordinatorka inicijative, je kazala da se udruženju javlja veliki broj roditelja koji su zainteresovani da se uključe u uređenje površina ispred njihovih stambenih zgrada i pravjenje novih igrališta i da je u tom dijelu potrebna pomoć adminstracije Glavnog grada kako bi procedure bile što prije ispoštovane. Đeković je rekao da je u tom dijelu na raspolaganju roditeljima, i dodao da će se u narednom periodu precizirati saradnja u ovoj oblasti sa NVO Roditelji.

Predstavnice udruženja su upoznale članove lokalne uprave da su ranije predlagali Glavnom gradu, po ugledu na mnoge gradove regiona i Evrope, da osnovcima i srednjoškolcima obezbijedi besplatne sportsko-rekreativne ali i edukativne i kreativne sadržaje posebno u toku zimskog i ljetnjeg rapusta kada imaju puno slobodnog vremena, a njihovi roditelji moraju da rade.

Savković Vukčević je kazala da je u tom pravcu već razgovarano sa predstavnicima sportskih organizacija, ali i da se razmišljao o besplatnim kulturnim sadržajima za djecu poput pozorišnih predstava.

Predstavnici Glavnog grada i NVO Roditelji su dogovorili i da ubuduće udruženje redovno obavještava nadležne u lokalnoj upravi o predlozima sugestijama i problemima roditelja u Glavnom gradu sa kojima ih budu upoznavali.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply