Dojenje tokom trudnoće i tandemsko dojenje – Mitovi i činjenice

dojenjebeba

PIŠE: Hilary Flower, autor Avanture u tandemskom dojenju: Dojenje tokom trudnoće i nakon toga, izdavač: La Leche League, jul 2003.

Vjerovatno ste čuli većinu od ovih čestih izjava koje kruže u vezi sa dojenjem tokom trudnoće i tandemskim dojenjem. Krenula sam sa testiranjem njihove istinitosti, i bila iznenađena onim što sam pronašla! Testirajte kvalitet vašeg sopstvenog znanja: koje izjave su mitovi, koje su činjenice, a koje su jednostavno nepoznate?

  1.   U 24.sedmici gestacije, materica se mijenja na takav način da dojenje postaje rizično. … MIT ili ISTINA?

Mit. Oksitocin je hormon koji se oslobađa u toku dojenja što uzrokuje kontrakcije materice, uglavnom previše blage da bi se osjetile. Ova činjenica je izazvala zabrinutost da dojenje može da doprinese pojavi prevremenog porođaja u inače zdravoj trudnoći. Materica počinje trudnoću sasvim neosjetljiva na oksitocin, a nekako je zavladalo mišljenje da joj se osjetljivost povećava oko sredine trudnoće. Istraživanje ne podržava ovaj stav. Naprotiv, prvi znatan porast dešava se nakon 37. sedmice – sa malo ili nikakvog dešavanja prije tog vremena.

  1. Kada dojite tokom trudnoće, vaše tijelo prvo namiruje potrebe fetusa, onda odojčeta, a onda ono što ostane ide za vaše sopstvene dnevne potrebe i zalihe…. MIT ili ISTINA?

Mit. Ako su tjelesne masti majke već opasno u padu, biće od koristi da zna da neuhranjene žene jedan dio svojih tjelesnih masnoća daju fetusu. Ali ne postoji istraživanje koje bi nam odgovorilo da li se prvo potrebe fetusa ili odojčeta namiruju u periodu manjka hrane. Što je još važnije, nemamo razloga da mislimo da bilo odojče bilo fetus treba da se razvija slabo, osim ako je majka neuhranjena. Pratite svoj apetit, unosite dovoljno kalorija iz osnovne mješovite ishrane i održavajte težinu unutar istih parametara kao kada ne dojite, a vaše tijelo će se pobrinuti za ostalo.

  1. Novorođenče uvijek treba prvo da sisa…. MIT ili ISTINA?

Mit. Vašem novorodjenčetu će možda treba da prije starijeg brata ili sestre sisa kolostrum pošto ga ima u ograničenim zalihama prvog dana ili dva. Osjećaj da vam mlijeko nadolazi označava da je proizvodnja prevazišla potrebe vašeg djeteta; sada možete da računate na izobilje za oboje odojčadi. Zapravo, ako osjetite napetost ili prekomjerno jak protok mlijeka, vašoj bebi može biti lakše da sisa ako podojite prvo vaše starije dijete.

  1. Većina majki doživi značajan pad u količini proizvedenog mlijeka tokom trudnoće…. MIT ili ISTINA?

Istina. 70% majki primjećuje značajan pad u proizvodnji mlijeka tokom trudnoće. S druge strane, postoji manji broj majki koje nastavljaju da proizvodi obilje mlijeka za vrijeme trudnoće.

  1. Tandemsko dojenje može da stvori duplo više mlijeka – baš kao kod dojenja blizanaca…. MIT ili ISTINA?

Istina. Istraživanja su pokazala da majka koja doji u tandemu je proizvodila duplo više mlijeka tokom čitavih sedam mjeseci njenog tandemskog dojenja (i njena beba je bila daleko iznad prosjeka u rastu!). Jedina zabrinutost oko proizvodnje mlijeka koju imaju majke koje tandemski doje jeste prevelika količina mlijaka.

  1. Većina djece se sama odvikne od sisanja u toku majčine trudnoće…. MIT ili ISTINA?

Mit. Tačno je da se većina djece odvikne od sisanja tokom majčine trudnoće; pitanje je: čija je to ideja? Na jednom istrazivanju La Leche League majki koje doje za vrijeme trudnoće, 26% djece se samo odviklo od sisanja, 28% majki su bile te koje su prekinule dojenje, a ostalih 46% je nastavilo tandemsko dojenje.

  1. Ako uživate u dojenju svog djeteta prije trudnoće, nema razloga da mislite da bi to trudnoća mogla promijeniti…. MIT ili ISITNA?

Mit. Važno je istaći da trudnoća mijenja dojenje za mnoge majke. Nekim majkama dojenje za vrijeme trudnoće uzrokuje bol, uzrujanost, mučninu, i takvi problemi mogu da utiču na njihova osjećanja o nastavku dojenja. (Takođe, starije bebe ne vole promjene u ukusu i količini mlijeka.)

  1. Tandemsko dojenje će obezbijediti glatko prilagodjavanje vašeg starijeg dijeteta novorođenčetu. … MIT ili ISTINA?

Mit. Vaše starije dijete može iskusiti niz emocija, od straha od zamjenjivanja, preko ljutnje na vas do zadovoljstva zbog nove bebe. I zapamtite da veze među braćom i sestrama imaju svoj sopstveni ritam vezivanja i borbe, a ijedno i drugo može da se dešava na vašim grudima! Realistična očekivanja, mnogo majčine ljubavi, otvorena komunikacija i smisao za humor će vam pomoći da prođete kroz izazove koji nastanu.

  1. Dojenje smanjuje jutarnju mučninu…. MIT ili ISTINA?

Nepoznato! Ovo se mnogim majkama čini istinito (uključujući i mene) ali samo naučna studija bi nam mogla reći da li statistika ovo podržava ili ne. Sa druge strane, neke nesrećne mame doživljavaju napade mučnine posebno za vrijeme dojenja.

  1. Majke koje tandemski doje su mučenice…. MIT ili ISTINA?

Mit. Tačno je da je za dojenje dva djeteta potrebna velika posvećenost. Na drugoj strani, odvikavanje djeteta od sisanja protiv njegove volje nije lak zadatak takođe, naročito ako ste trudni ili brinete o novoj bebi. Svaka majka mora izabrati opciju koju je najpre spremna da izgura do kraja.

Bonus pitanje: Tandemsko dojenje je rijetko…. MIT ili ISTINA?

Mit. Mnoge majke paze kome će reći, tako da ova nevidljivost maskira uobičajenu praksu. Na osnovu rezultata jednog istraživanja nad 179 majki koje su dojile najmanje jedno dijete najmanje šest mjeseci, 61% je dojilo za vrijeme trudnoće , a 35% je dojilo tandemski.

Izvor: KellyMom
Prevela: Bojana Rajković

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply