Kako prepoznati nadarenost kod djeteta?

Exellent idea, kid with illustrated bulb above his head

Svaki predškolac je jedinstven i zanimljiv, ali kao potencijalno nadarena djeca izdvajaju se oni koji većinu stvari rade brže, bolje, drugačije i uspješnije od vršnjaka.

To su djeca koju često nazivamo ‘napornom’ i ‘prezahtjevnom’ jer na svaki odgovor odmah imaju sljedeće pitanje, i to može trajati unedogled. Oni slušaju odgovore, pamte ih i primijete ako na isto pitanje dobijaju različite odgovore. To su djeca koja su gladna znanja, a motivacija dolazi iz njih samih. Oni rade kako bi zadovoljili sebe, tako da im spoljašnji znaci uspješnosti i priznanja često nisu važni kao drugoj djeci, objašnjavaju stručnjaci.

Nadarena djeca izuzetno su radoznala i često imaju neobične ideje koje se ne moraju uklapati u njihovu okolinu. Raspravljaju o temama koje ih interesuju do detalja, razrađuju ih i usavršavaju. Svojeglavi su što dovodi do toga da često rade sami i posebno ih naljuti ako ih prekidaju ili se toliko udube u aktivnost da potpuno isključe okolinu.

Zadatke koje dobijaju uglavnom primaju kritički, ali ako im se svide i probude kod njih znatiželju, njima se bave strastveno i intenzivno.

Nadarenu djecu nije lako odmah prepoznati. Ona mogu biti glasna, protestovati često ili htjeti nešto što nije uobičajeno. Mnogi roditelji tek kad zatraže pomoć dječijeg psihologa, misleći da njihovo dijete ima neki problem, saznaju da je dijete zapravo nadareno, a ne problematično.

Kod mlađe djece nadarenost se može pretpostaviti po širokom vokabularu i bogatim rečenicama, interesu za čitanje i pisanje, a u grupi su često vođe i organizatori složenih igara.

Postoji više vrsta nadarenosti: motorička, socijalna, emocionalna, konkretna, apstraktna, jezična, umjetnička i prostorna inteligencija. Često se prvo pomisli da nadareno dijete ima neki problem.

Nadarena djeca mogu dugo zadržati pažnju, treba im manje sna, vrlo su aktivna i znatiželjna, odlično pamte i brzo uče, osjećajna su i često su perfekcionisti.

Kod potencijalno nadarene djece dolazi do nesrazmjera između njihova intelektualnog i emocionalnog nivoa. Intelektualno su često iznad prosjeka, a emocionalno ispod,  što neizbježno dovodi do burnih reakcija i problema s okolinom, u vrtiću ili u školi.

Važno je što ranije zapaziti i otkriti nadarenost kod djeteta kako bi se ona odgovarajućim obrazovanjem i vaspitanjem mogla podstaći i usmjeriti. Ako nadarenost kod djeteta nije otkrivena, dijete može postati povučeno i nemotivisano, zbog čega nadarena djeca često u školi postižu ispodprosječne rezultate. Uz loše ocjene slijedi i zatvaranje u svoj svijet.

Ukratko, neke od karakteristika nadarene djece:
  1. Ono ima širok rječnik i rano je progovorilo.
  2. Zasipa vas mnoštvom oštroumnih pitanja i uči brže od drugih.
  3. Odlikuje se izvrsnim pamćenjem, međutim, samo se sposobnost da primijeni naučeno veže uz nadareno dijete.
  4. Nevjerovatno je znatiželjno i dugo može ostati usredsređeno na predmet zanimanja, ali ako izostanu intelektualni podsticaji, može se dosađivati i postati nemirno.
  5. Posjeduje široko opšte znanje, znatiželjno je, zanima ga sve o svijetu.
  6. Uživa darješava probleme često preskačući međustepene.
  7. Posjeduje nesvakidašnju živu maštu.
  8. Naučilo je da piše u ranom uzrastu.
  9. Pokazuje snažna osjećanja i mišljenja, a može imati čudan smisao za humor.
  10. Postavlja visoke standarde, perfekcionista je, ali gubi zanimanje kad ga zamolite da učini više nego što je potrebno.

Izvor: 24.sata; Financial Times

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. kao moja sestricina ali srecom i u skoli su prokomentarisali koliko je bistra nadarena da bi mogla umjesto u prvi krenuti odma u treci razred.hvala Bogu da se ipak takva djeca primijete da im se posvecuje paznja jer njima treba punooo odg na svako pitanje i podpitanje 🙂

Leave a Reply