Hodanjem se oslobodite viška kilograma nakon trudnoće

walking

Prije nego i krenete u borbu s tragovima koje je na vašem tijelu ostavila trudnoća pomirite se s činjenicom da slavne mame ne bi trebalo da budu vaš uzor. Koja je njihova tajna? Čak ni one same uživo ne izgledaju onako kako se to u medijima predstavlja.

Većina mama dođe na svoju težinu prije trudnoće tek kada dijete navrši 1. godinu. Pretrpan raspored i obaveze oko djeteta obično dodatno produže period vraćanja u formu. Donosimo vam 3 glavna koraka kako ostati zdrave, ne zanemariti porodicu i posao, a pritom postignete odličan izgled.

Prije početka vježbanja potrebno se savjetovati s ljekarom. U zavisnosti  od toga kako se osjećate i kakav je porođaj iza vas, kada vam ljekar da zeleno svjetlo – vježbanje može početi. Nema odlaganja. Čak i ugodna šetnja prirodom dok dijete gurate u kolicima čini uslugu vašem tijelu. Većinom se ženama savjetuje vježbanje 6 sedmica nakon porođaja. Lagane šetnje možete praktikovati i mnogo ranije. Osim što ćete se bolje osjećati, vježbanje smanjuje rizik od postporođajne depresije.

Koristite ovaj maleni vodič već od prvih dana kada započnete borbu protiv kilograma.
Šetnja s bebom u kolicima ima mnogo nivoa vježbanja. U tablici donosimo sve stepene intenziteta treniranja „običnim“ hodanjem od 1-10. Kako bi izvukli maksimalnu korist i pritom mislili na svoje zdravlje pokušajte se zadržati između 3. i 7. stepena.

1.    Ne osjećate da trenirate.
2.    Ulažete vrlo malo truda.
3.    Hodanje ovim tempom lako vam je i ugodno.
4.    Osjećate slab do umjeren napor.
5.    Osjećate umjeren do snažniji napor. (Postajete svjesni svog disanja).
6.    Osjećate snažan napor. (Ne možete hodati i voditi normalan razgovor).
7.    Osjećate vrlo snažan napor. (Možete sročiti samo kratku rečenicu).
8.    Hodanje postaje pravi izazov. (Ne možete izgovoriti više od jedne riječi odjednom).
9.    Ne možete više govoriti.
10.  Teško dišete i osjećate vrtoglavicu.

Mame početnice

Trening izvodite tri puta sedmično.
Laganim tempom hodajte 5 minuta kako bi se ugrijali.  Potom krenite umjerenim tempom, hodajte za početak 20 minuta.
Pobrinite se da ste u pravilnom položaju kako bi istovremeno jačale i svoju kičmu. Ramena zabacite unazad, ispravite kičmu i kolica odmaknite barem 10-ak centimetara od tijela.

Razgibane mame šetalice

Vremenom ćete primijetiti kako ste u sve boljoj formi. Disanje će postajati sve lakše, a bol u rukama i kičmi će potpuno nestati. Kada šetnja postane pravi mačji kašalj za vas, vrijeme je za jači tempo. Ubrzajte hod i produžite trajanje šetnje na pola sata.

Nakon 2 do 3 dana počnite naizmjenično da mijenjate tempo. Hodajte 3 minuta brzim tempom, a potom minut sporije kako bi smirili rad srca.

Vremenom povećavajte interval intenzivnijeg tempa, a smanjujte odmor na pola minuta.

Napredne mame

Kada vam prethodni tempo postane previše jednostavan produžite vrijeme trajanja šetnje za nekoliko minuta. Povećajte intenzitet na 5-6-7.

Ako imate vremena i volje, sada slobodno ubacite i 4. treninga u sedmici.

Jedite mudro

Često se mame vole “izvlačiti” na to da moraju obilno jesti zbog dojenja. Na prehranu zaista treba obratiti posebnu pažnju za vrijeme dojenja, posebno ako primjećujete da neke namirnice smetaju bebi i izazivaju grčeve. Ali pritom budite svjesni toga da čokoladice i sladoledi ne donose vašoj bebi ništa hranjivo i zdravo.

Previše začinjena, masna i slatka hrana trenutno će vam dati energiju, ali vrlo brzo ćete se uspavati, zato mislite unaprijed i birajte zdrave namirnice. Obroci neka budu bogati ribom, nemasnim mesom, cjelovitim žitaricama, voćem i povrćem. Kada vas ulovi želja za slatkišima i grickalicama odaberite bademe, sušeno voće, banane, kruške, jabuke, nemasni jogurt ili sir.

„Sve je u glavi“

Treći korak je, ujedno i najvažniji! Prije zdrave prehrane i tjelesne aktivnosti vrlo je važno posložiti sve kockice u glavi. Kada ste zabrinuti i bezvoljni vaše tijelo oslobađa hormon stresa i adrenalin.

Kada ste u opasnosti oni će vam dobro doći za borbu protiv neprijatelja, aliu normalnim okolnostima nagli pad adrenalina će vas vrlo brzo učiniti bezvoljnima, tromima i razdražljivima. Znamo što tada slijedi- čokoladice i griža savjesti, oboje u isto vrijeme.

Prvi korak prema boljem raspoloženju je izlazak na svjež vazduh, najbolji i najlakši način za smanjenje nivoa stresa.

Svjež vazduh podići će vam raspoloženje, a kada ste već raspoloženi i na svježem vazduhu, bacite se na prvu tačku u ovom tekstu – šetnju!

Izvor: Index.hr

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply