Pronađene pojedine bakterije u manjem broju i naloženo čišćenje i dezinfekcija

brisevi

Zdravstvena-sanitarna inspekcija izvršila je u protekla dva mjeseca nadzor u zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori, a neke od analiza uzetih briseva pokazale su prisustvo određenih bakterija u manjem broju, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove.

Prilikom pregleda uzeto 414 briseva u saradnji sa Institutom za Javno zdravlje,

“Rezultati analiza briseva koji su pokazali prisustvo određenih bakterija su bile u manjem broju i pripadale su grupi uslovno patogenih bakterija. Naloženo je tim zdravstvenim ustanovama da izvrše korektivne mjere čišćenja i dezinfekcije i da ponove briseve, što je veliki broj ustanova odradio i obavjestio inspekciju”, kaže se u saopštenju ali i ne preciziraju nazivi ustanova gdje su bakterije pronađene.

Nadležni tvrde da su brisevi sa radnih površina bili zadovoljavajući,a  za manji broj se čekaju rezultati ponovnog uzimanja .

Nadzor je sproveden u opštim bolnicama Berane, Bijelo Polje, Pljevlja, Nikšić, Kotor, Bar i Cetinje, specijalnim bolnicama Risan i Brezovik, stacionarnim odjeljenjima porodilišta domova zdravlja u Rožajama, Mojkovcu i Ulcinju, privatnoj bolnici u Meljinama, privatnoj specijalnoj bolnici Codra, kao i u Klinici za urologiju i nefrologiju, ortopediju sa traumatologijum i Ginelološko akušerskoj klinici Kliničkog centra Crne Gore.

U opštim bolnicama su, kako je pojašnjeno, pregledana porodilišta, odsjeci za neonatologiju, urološka i ortopedska odjeljenja.

Inspekcijski nadzor je obuhvatao kontrolu vođenja medicinske dokumentacije, prijavu zaraznih bolesti, programe za sprječavanje i suzbijanje bolničkih infekcija, obezbijeđenost zdravstvenih pregleda zaposlenih lica, sanitarno-higijenske uslove, kontrolu sprovođenja čišćenja, dezinfekcije i sterilizacije, kaže se u saopštenju.

Izvor:  MINA

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply