Do 2020. godine obuhvat djece predškolskim obrazovanjem 90 odsto

obrazovanje

Crna Gora će, u skladu sa dogovorom UNICEF-a i Vlade, raditi na tome da do 2012. godine bude povećan obuhvat djece predškolskim obrazovanjem sa sadašnjih 40 odsto na 90, najavljeno je nedavno na konfereniciji Kvalitet obrazovanja – važnost ulaganja u predškolsko vaspitanje i obrazovanje, održanoj u Podgorici.

Procjenjuje se da u Crnoj Gori ima ukupno 15.604 djece koja pohađaju predškolske ustanove. To je trećina ukupnog broja djece uzrasta od 0 do 6 godina, podaci su iz Studija o ulaganju u rano obrazovanje djece u Crnoj Gori (332 downloads) koja je predstavljena na konferenciji. Taj dokument je pokazao da i da procenat djece koja pohađaju predškolske ustanove na jugu značajno veći nego u centralnom i sjevernom regionu Crne Gore. Na primjer, samo 10 odsto djece ide u vrtić u Rožajama, dok je 94 odsto njihovih vršnjaka u Budvi obuhvaćeno predškolskim obrazovanjem.

“Mi smo se obavezali – Vlada uz podršku UNICEF-a – da idemo naprijed i ubrzamo tri ključna aspekta ove reforme. Prvi je nadogradnja mehanizama koji obezbjeđuju bolje nastavno okruženje i izvođenje nastave, kao i bolje rezultate učenika u osnovnoj i srednjoj školi. Drugi aspekt je uvođenje inovacija u crnogorske učionice, i treći se odnosi se na širenje kvalitetnog predškolskog obrazovanja, sa sadašnje stope od oko 40 posto pokrivenosti širom zemlje – sa rasprostranjenim geografskim i ekonomskih nejednakostima, na ciljanu stopu pokrivenosti od oko 90 posto u 2020-toj“, kazao je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Bendžamin Perks.

Zaključak ovog događaja, koji su organizovali UNICEF i Ministarstvo prosvjete, je da je dugoročno ulaganje u rano obrazovanje od suštinske važnosti za individualni i društveni razvoj.

Angelica Ponguta, sa Jejl Univerziteta u SAD, kazala je postoji mnogo razloga zašto su predškolsko obrazovanje i rani razvoj djeteta od ključne važnosti.

“Djeca moraju da budu spremna da uče da bi mogla da uspiju u životu. Da bi Crna Gora nastavila svoj put ka unapređenju ljudskog razvoja i pridružila se globalnoj zajednici i, nadamo se, novim Milenijumskim razvojnim ciljevima koji traže da se proširi predškolsko obrazovanje, od ključnog je značaja za zemlju da bude spremna za tako nešto. Divno je vidjeti da ova zemlji to upravo i radi”, kazala je Ponguta.

Osim na povećanju stope upisa u predškolsko obrazovanje, Crna Gora će u budućnosti raditi i na poboljšanju kvaliteta ovog vida obrazovanja.

Međunarodna ekspertkinja Emily Vargas-Baron, direktorka RISE Instituta u Vašingtonu, smatra da treba da postoji partnerstvo između ministarstava obrazovanja i zdravlja koje se tiče obezbjeđivanja kvalitetne ishrane, zdravstvene i sanitarne zaštite, jer oni moraju raditi zajedno kako bi postigli onaj kvalitet obrazovanja koji se mora pružiti djeci.

Koordinatorka Ministarstva prosvjete i ministarka nauke, Sanja Vlahović, kazala je da ulaganje u predškolsko obrazovanje, predstavlja ulaganje u razvoj društva.

“Čini se da je to jedna od osnova koju naše društvo mora razumjeti na svom čvrstom putu ka EU, koja je, podsjetiću, u svoj strategiji “Evropa 2020″, kao jednu od tema identifikovala upravo i ovo. Jasno nam je da se suočavamo sa nizom izazova u našem sistemu koji se tiču ovog vrlo važnog vida obrazovanja. Moramo biti zajedno na putu ka povećanju kvaliteta predškolskog i ranog obrazovanja kako bi naša djeca dobila dobar temelj za čitav život”, kazala je Vlahović.

Naučna istraživanja širom svijeta pokazala su da kvalitetno predškolsko obrazovanje vodi ka boljem uspjehu u školi, pravilnom razvoju djece, smanjenju stope nezaposlenosti i time podržava socio-ekonomski razvoj cijele zemlje. Stoga su investicije u predškolsko obrazovanje među najisplativijima za unapređenje života pojedinca, ali i društva u cijelini, saopšteno je iz UNICEF-a.

 

 

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply