Kako se u trudnoći nositi s osjećanjima?

trudnicasapartnetom

Trudnoća je za svaku ženu period snažnih emocija. Različita osjećanja, uzbuđenje, često i strahovi, zaokupljaju ne samo buduću majku nego i oca, jer se pred njima nalazi velika promjena i novo životni period. Postaju roditelji!

To je uloga koja mijenja sve, pa zato i ne treba da čudi da žena tokom trudnoće prolazi tolike emotivne promjene da se osjeća uzbuđenom i vrlo sretnom, a da je ponekada obuzimaju strah, sumnja, zabrinutost. Svakako  da važnu ulogu u promjenama raspoloženja imaju i hormonske promjene zbog kojih se mijenja tijelo trudnice, ali i emocije.

Hoću li imati dovoljno snage?

Vijest o trudnoći kod budućih majki izazove talas sreće, a kod nekih i strah, jer se odmah zapitaju jesu li spremne na sve što ih s dolaskom bebe čeka u životu? Kao prirodna reakcija javlja se  bojazan od toga hoće li imati dovoljno snage za izazove roditeljstva. Česti su i strahovi hoće li sa bebom sve biti u redu. U prvom tromjesečju trudnoće žena može imati vrlo različita osjećanja i naizmjeno prolaziti kroz period sreće i tuge, a koja se naizgled događaju bez ikakvog povoda.

Promjene raspoloženja u trudnoći vrlo su česte, osim u prvom tromjesečju, i pred sam kraj trudnoće, jer su to i periodi kad žena prolazi kroz najveće promjene. Hormonske promjene najvećim dijelom dovode do takvih promjena raspoloženja, ali i stres, umor, veći napori takođe znatno utiču na takvo stanje. Česte promjene raspoloženja, i povećana potrebu za ljubavlju i pažnjom, sve to zahtijeva i od ženinog partnera, supruga, da joj pruži podršku i da zajedno prevladaju eventualne sumnje i strahove. Važno je da buduće majke prepoznaju svoj strah, da razgovaraju i podijele svoje sumnje i na taj način olakšaju trenutnu tjeskobu.

Ostavite se loših misli

Drugo tromjesečje je za većinu trudnica miran i sretan period. Posebno uzbuđenje donose pokreti bebe  koji se prvi put javljaju između 18. i 20. sedmica trudnoće. Treba nastojati i u ovom periodu trudnoće izbjegavati negativne emocije. Često se kaže kako se trudnice osim loše hrane i vazduha, trebaju čuvati i loših misli. Da bi žena bila smirena i spokojna tokom trudnoće, a ne obuzeta negativnim mislima, dobro će joj doći nekoliko savjeta o tome kako da u tom turbulentnom periodu upravlja svojim emocionalnim zdravljem.

Kako da trudnoća prođe sa što manje stresa?

Razmišljajte pozitivno i budite nasmijani. Umjesto danonoćnog ramišljanja o tome što bi se sve loše moglo dogoditi, i kakvi su sve rizici trudnoće i porođaja, razmišljajte o trenucima koji vas očekuju, o ljepoti majčinstva. Opustite se na način koji vam najviše odgovara, bila to masaža, šetnja, kupka ili dobar film. Priuštite sebi trenutke koji vas opuštaju što je češće moguće i tako smanjite stres kojem ste izloženi.

Promjene raspoloženja će se i dalje događati, ali ako posvetite vrijeme sebi, bolje ćete se nositi s emocionalnim usponima i padovima. Brinite za sebe jer ste odgovorni i za bebu. Osim što se trebate dovoljno odmarati, pokušajte jesti što zdravije i kretati se što više. Uravnotežena prehrana neophodna je u trudnoćida bi tijelo dobilo sve hranjive stvari potrebne za bebin rast. Međutim, dobre prehrambene navike pomoći će i u regulisanju hormonalnskih promjena, a to će uticati i na smanjenje intenziteta promjene raspoloženja. Zdrava prehrana daje i toliko potrebnu energiju da se buduća majka lakše nosi sa svim fizičkim i emotivnim promjenama.

Izuzetno je važno i korisno vježbati u trudnoći. Plivanje, joga, hodanje ili neka druga aktivnost  pojača nivo hormona sreće u organizmu. Vježbanje je odličan način da se oslobodite stresa, tjeskobe i frustracije.

Važan je i odnos s partnerom. Provodite što više vremena zajedno i razgovarajte o trudnoći i svim promjenama koje se dogođaju u tom uzbudljivom periodu koje vas zajedno priprema za ulogu roditelja.

Osjećanja pred porođaj

Strahovi zbog porođaja koji se očekuje i dolaska novog člana porodice najčešće i najintenzivnije su emocije koje prate trudnice u zadnjem, trećem tromjesečju trudnoće. Otežano kretanje, poremećen ritam spavanja, sve ostale fizičke promjene, dodatno utiču na  psihičku iscrpljenost i razvoj tjeskobe, razdražljivost i plačljivost, čak i onda kada ne postoji poseban razlog za takvo stanje. Prirodno je da su zadnji mjeseci u trudnoći prožeti iščekivanjem, a nerijetko i strahom. Pritom ne treba zaboraviti da se i očevi boje porođaja, premda to rijetko pokazuju. U tom periodu može se javiti zamor i pri uobičajenima aktivnostima.

U posljednjim sedmicama trudnoće buduće majke postaju posebno osjetljive i tada im je potrebna pojačana pažnja Osjećanja je dobro dijeliti. I u tom periodu trudnoće dobro je da partneri podijele strahove i sumnje. Neke se trudnice panično boje porođaja i boli i jako ih brine hoće li moći sve to da izdržei. Dobra psihofizička pripremljenost za porođaj svakako može uliti samopouzdanje i dati sigurnost da ste učinili sve što možete da porođaj prođe što brže i uspješnije. Imajte povjerenja u lijekarski tim i dobro proučite sve porođajne faze, nešto od naučene teorije sigurno će pomoći da bolje pratite uputstva babica. Neka vam partner pomogne da se suočite sa svim nedumicama. O njima razgovarajte sa svojim lijekarom.   Izvor: Žena.hr

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply