Još jedno veliko istraživanje dokazalo da dojenje štiti od raka

Breastfeeding-Reduces-Breast-Cancer-Risk-665x385

Još jedno istraživanje čiji su rezultati objavljeni ovih dana dokazalo da dojenje smanjuje rizik od raka dojke. Veliko istraživanje Univerziteta u Vašingtonu pokazalo je da mame koje doje imaju za 20 odsto manje šanse da obole od kancera dojke.

U njihovom istraživajnju učestvovalo je oko 750 hiljada žena sa četiri kontinenta, a većina učesnica je starija od 30 godina. Stručnjaci ističu da je dojenje jak način da se spriječi širenje raka dojke, a rezultati istraživanja uskloro će bit predstavljeni na Simpozijumu o brobi protiv raka dojke u San Antoniju.

Postoji velik broj naučnih studija u kojima je dokazano da porođaj i dojenje smanjuju rizik od nastanka raka dojke.

Veliko istraživanje sprovedeno 2002. godine (Beral at all) obuhvatalo je 47 različitih studija u 30 zemalja. Dokazano je da se rizik od dobijanja raka dojke smanjuje za 4,3% sa svakom godinom dojenja. Takođe, sa svakim porođajem i ponovnim dojenjem, rizik se smanjuje za još 7%. U ovom istraživanju dokazano je da rizik ne varira u zavisnosti od godina, menopauze, etničkog porijekla, niti dobi kada je žena imala prvi porođaj. Procijenjeno je da bi se ukupni broj oboljenja smanjio za više od pola, odnosno od 6,3 na 2,7 na 100o žena u dobi do 70 godina, ukoliko bi svaka imala više od jednog djeteta koje bi dojila u državnom prosjeku određene zemlje.

U studiji (Furberg at all) koju su sproveli na američkom studiju Carolina Breast Cancer Study istraživano je u kolikoj mjeri laktacija može biti povezana sa smanjivanjem rizika od pojave raka dojke. Studija je obuhvatala 1493 žene podijeljene u dvije grupe. Rađene su tri kategorije: dužina trajanja dojenja (od prvog do trećeg mjeseca, od četvrtog mjeseca do godinu dana i od 13 mjeseci i više), starost žene i vrijeme kada je započela prva laktacija. Rezultati su pokazali da je u svim kategorijama (bez obzira na dužinu trajanja laktacije, starost žene i prvu laktaciju) rizik od nastajanja raka dojke manji nego kod žena koje nisu uopšte dojile.

U naučnom radu Newcomb at all autori su istraživali visinu rizika nastajanja raka dojke kod žena koje su u menopauzi, u zavisnoti od dužine laktacijskog perioda. Istraživane su dvije grupe žena. Prvoj grupi od 3633 žene u dobi od 50-79 godina već je bio dijagnostifikovan tumor u periodu od 1992. do 1995. godine. Druga grupa od 3790 žena izabrana je na principu slučajnog uzorka i bile su istih godina. Prikupljene su informacije u vezi sa starošću, broj djece, godine porođaja, dužinu dojenja kao i druge faktore rizika u vezi sa nastajanjem raka dojke. Studija je pokazala je kod žena koje su dojile samo dvije sedmice rizik od nastanka raka dojke smanjen u odnosu na one žene koje nisu dojile uopšte. Za žene koje su dojile duže od 24 mjeseca taj rizik je bio još manji. Autori nisu uspjeli dokazati da godine kada je započela laktacija (prva laktacija) utiču na rizik od pojave raka dojke.

Izvori: Blic.rs, Roda.hr

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply