Od početka godine 92 pritužbe na ostvarenje dječijih prava

djecijaprava

Zaštitnik za ljudska prava je, od početka godine primio je 92 pritužbe u oblasti prava djeteta, koje su se odnosile na rad centara za socijalni rad, ministarstava rada i socijanog staranja, zdravlja i prosvjete, saopšteno je iz kacelarije ombudsmana povodom Međunarodnog dana djeteta,

Ombudsman je, i pored ostvarenog progresa u oblasti socijalne zaštite, imao u radu značajan broj pritužbi na rad centara za socijalni rad i to u dijelu postupanja prilikom određivanja starateljstva nad djecom kao i u radu sa porodicama koje imaju narušene porodične odnose izazvane konfliktnim razvodima.

Zaštitnik je, kako se dodaje, imao i pritužbe koje su se odnosile na ostvarivanje zdravstvene zaštite u kojima je ukazivano na njeno uskraćivanje u skladu sa važećim propisima.

“Određeni broj pritužbi je upućen na rad osnovnih sudova i to – u dijelu postupanja u brakorazvodnim sporovima, postupcima uređivanja ličnih odnosa, utvrđivanja vršenja roditeljskih prava, nepoštovanja obaveze plaćanja izdržavanja i izvršenja pravosnažnih sudskih odluka”, precizira se u saopštenju.

Kada je u pitanju pravo na obrazovanje, u toku godine Ombudsman je imao u radu pritužbe na više osnovnih i srednjih škola i na Ministarstvo prosvjete.

Pritužbe su se u jednom dijelu odnosile na postupanje prosvjetnih radnika prema učenicima kao i na objektivnost ocjenjivanja. Određeni broj pritužbi je ukazivao na disciplinu u obrazovnim ustanovama i na učestalo vršnjačko nasilje od strane pojedinih učenika.

Zaštitnik je, kako se dodaje, primjetio da je većinu pritužbi, koje se odnose na ostvarivanje prava na obrazovanje, podnijeta od djece tj. učenika.

„To ukazuje na ostvarivanje dječije participacije u velikoj mjeri i pokazuje sve veće interesovanje djece za uključivanje u procese koji ih se direktno tiču“, ocjena je Ombudsmana.

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Szs krsi pravo izbora, na silu se daju jako mala djeca ocevima koje ni ne poznaju, za njih je djeciji plac normalna stvar, ne znam samo da li bi bio da su njihova djeca u pitanju. Pitam se kakav neko covjek mora biti da bude imun na djecije suze!

Leave a Reply