UNICEF duboko zabrinut, podsjeća da je reforma zdravstva prioritet

UNICEF

UNICEF Crne Gore duboko je zabrinut zbog situacije koja je dovela do smrtijedne bebe iz bjelopoljskog porodilišta i infciranja još četiri novorođenčeta i danas je javno podsjetio sve zainteresovane da iako je postignut napredak u reformi zdravstvenog sistema u Crnoj Gori, ubrzanje njegove transformacije u skladu sa međunarodnim standardima predstavlja i dalje hitan prioritet.

U UNICEF-u kažu da iskreno žale zbog gubitka djeteta porodice, a nadaju se da se ovakvi slučajevi neće dešavati u budućnosti i da će pravo na život svakog djeteta u Crnoj Gori biti ostvareno. Podsjećaju da susa Ministarstvom zdravlja zajedno sproveli ocjenu bezbjednosti i kvaliteta bolničke njege majki i novorođenčadi u Crnoj Gori.

“UNICEF je spreman da podrži dalje napore da se sprovedu preporuke iz ove studije kako bi pravo na život i zdravlje svake majke i bebe u Crnoj Gori bilo ostvareno” naveo je u saopštenju šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Bendžamin Perks.

Iz UNICEF-a je najavljeno da će nastaviti da sarađuju sa Vladom, nevladinim sektorom, medijima, međunarodnom zajednicom, privatnim sektorom, djecom i porodicama kako bi se ostvarilo pravo na život i razvoj svakog djeteta.

U Kliničkom centru Crne Gore, u subotu je preminula beba porodice Knežević koja je u tu ustanovu hitno prebačena zbog infekcije koju je, po svemu sudeći dobila u bolnici u Bijelom Polju najvjerovatnije i bakterijom stafilokokus epidermidis koja je izolovana n jednom radnom i toplom stolu na odjeljenju Ginekologije i akušerstva u opštoj bolnici u Bijelom Polju i inkubatoru na Neonatologiji.

Klinika za ginekologiju i akušerstvo opšte bolnice u Bijelom Polju je zatvorena, zbog infekcije koja je ustanovljena kod pet novorođenčadi rođenih u posljednjih deset dana.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša je kazao da su uzrok infekcije kod beba rođenih u Bolnici u Bijelom Polju bakterije, koje su se pojavile u organizmu djece, jer se nijesu poštovale mjere i procedure. Prema njegovim riječima, Institut za javno zdravlje je kasno obaviješten o svemu, tek u petak, 14. novembra.

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply