Do kada obično traje GER?

bljuckanje

Pitanje od Ivane:

Imam dvomjesečnu bebu koju dojim. Često bljucka i stalno joj ulazi mlijeko u nos. Začepljen joj je nos, i često škripi. Nekoliko puta sam je vodila kod pedijatra, pluća su čista, beba uredno napreduje sa kilažom. Ustanovljen je GER – gastroenetrološli refluks. Rečeno mi je da terapija da mora ležati pod > uglom od 45 stepeni  konstantno. Strašno me brine što ioj je nos gotovo stalno začepljen, i što ponekad kašlje iako je po savjetu uvijek glava izdignuta malo. Toliko sam postala isfrustriana, stalno joj čistim nos. Da li postoji neka druga terapija za refluks i do koje dobi obično traje?

Odgovor pedijatra Nine Mandić iz PZU Doktorica Mica:

GER zna da potraje i do navršenog šestog mjeseca. Važno je da dijete ne povraća “u mlazu” i da dobro napreduje u tjelesnoj masi, pa su zbog toga potrebne redovne pedijatrijske kontrole.  Ukoliko kašalj učesta, mišljenja sam da je potrebna i konsultacija dječjeg pulmologa.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Nosic se cisti svakodnevno i bez refluksa, fizioloskim rastvorom ili morskom vodom. A lezanje i spavanje pod uglom najlakse je u jastuku za dojenje, cak je i bebi ljepse da moze da gleda oko sebe ne samo u plafon

Leave a Reply