“Da je doktor dao antibiotik, ovo se ne bi dogodilo”

bronhitis

 

PIŠE: Dragana Stamatović, pedijatar

”Da je moja beba na vrijeme dobila neki antibiotik, ne bi joj se kijavica spustila na pluća”
Ovo je veoma česta rečenica u ordinaciji pedijatra. Dijete je dovedeno ljekaru zato što kija, slini i kašljuca.

Doktor je rekao da ”nije ništa strašno” i….”Sada moje dijete škripi, diše otežano, mora da se inhalira, a lijepo sam ga na vrijeme odvela ljekaru!!! Umjesto da mu je dao neki antibiotik, on nas je poslao kući”.

Kod odojčadi i male djece u jesenje zimskom periodu akutni bronhiolitis je česta bolest. Ona počinje kao bilo koja virusna infekcija gornjih disajnih puteva, ali se na sekreciju iz nosa nadoveže kašalj, otežano disanje, sviranje u grudima. Klinička slika varira od veoma lake, do teške, kada je potrebno asistirano disanje.

Dragi roditelji, molim vas, pročitajte ove činjenice:

Akutni bronhiolitis je VIRUSNA bolest! Ne postoji bakterija koja je u stanju da ga napravi. Davanje antibiotika djetetu sa kijavicom ne bi spriječilo razvoj akutnog bronhiolitisa, čak i kada je reč o najmoćnijim ljekovima iz ove grupe.

Šta onda znači učiniti za dijete nešto na vrijeme? ”Na vrijeme” ne znači da treba odmah dati neki lijek kada odvedete dijete prvog dana bolesti sa kijavicom prije razvoja kliničke slike bronhiolitisa. Antibiotici ne pomažu, ali, recimo, inhalacija bronhodilatatorima u nekim slučajevima bronhiolitisa (ne u svim) pomaže. Međutim, ne savjetuje se inhaliranje dijete koje još nema bronhiolitis – za svaki slučaj, da ga ne bi dobilo.

”Na vrijeme” znači, imati dobar kontakt sa svojim pedijatrom i pratiti iz dana u dan stanje djeteta, da se ”na vrijeme” uoči nepovoljan tok bolesti u pravcu bronhiolitisa i tada (na vrijeme) primijene mjere liječenja.

Izvor: Pedijatar.rs

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Moj sin ima 11mjeseci 2mjeseca se inhalirao vodila ga kod pulmaloga svaka dijagnoza bronhitis i davanje inhalacija tako i kod doktorice opste prakse, bebica dobila temp visoku opet povedem kod doktora kaze larengitis dala mu injekciju i da zaboravih reci i grlo crveno dobio antibiotik i spustajte bebi tem… Tako 2dana sa temp i kasljao, skripao uzas,,, povedem ga privatno i naravno pogresna terapija dobio zacetak upalu pluca… Kada je dobio terapiju koja mu je bila potrebna bogu hvala sada je bolji. Hocu da kazem po meni male bebice voditi privatno izvinite na duzem postu..

  2. Sve im je tesko… Igraju se sa zivotima nase djece i za to primaju l.d. Moje je dijete poslato kuci sa bocicom sirupa i crp-om 180. Sta se sve desavalo, bolje da ne znate. Bogu hvala, sad je super. Jacajte djeci imunitet prirodnim ljekovima! Od aprila prosle godine ne znamo gdje je Dom zdravlja, hvala Bogu na tome. A ranije smo isli bar jednom u 15 dana.

Leave a Reply