Složne generacije, zadovoljno dijete

bakeidjedovi
Vaspitni stil roditelja i baka i djedova najčešće se razlikuje i iako može biti zbunjujući za dijetetaj odnos je za njega izuzetno važan, a kad se roditeljske i snage bake i djedova slože, dijete će uživati u mnogo širem rasponu mogućnosti.

Kad se mladi par priprema za dane roditeljstva, čini se da je najveći problem sam porođaj, kao da će sve poslije toga biti jednostavno. I prvih dana zaista se sve čini manje vrijednim pred čudom života, pa nam čak i dječiji plač zvuči nevjerovatno. A kad se malo euforija slegne, počeće dvoumjenja, strahovi i nedoumice. Očeva majka će odmahivati rukom na to da mladi roditelji svuda vode novorođenče iako prvih mjesec ili dva, dijete “ne smije izlaziti iz kuće”, a druga baka će koristiti svaku priliku da dijete obuče toplije.

Savjeti o tome što i kako treba postupati s novorođenčetom, malim djetetom, đakom prvakom samo će pljuštati, praćeni češće odmahivanjem glavom nego odobravanjem zbog roditeljskih odluka. Ali svi će, kažu stručnjaci, morati malo popustiti jer ipak jedni drugima trebamo, ne samo u smislu fizičke pomoći nego i emotivne podrške.

U današnje vrijeme mnogi roditelji koriste svoje roditelje kako bi im pričuvali djecu u situacijama kad oni sami nisu u mogućnosti biti s njima. Iako djecu na početku može zbunjivati različiti vaspitni stil roditelja i onaj koji koriste baka i djed, djeca ipak mogu vrlo brzo zaključiti kako neke stvari koje su dopuštene kod bake i djeda nisu dopuštene kod roditelja, i obratno. Odnosno, brzo će naučiti da svoje ponašanje trebaju prilagoditi onome što je u određenoj okolini dopušteno.

Da bi i mladi roditelji i iskusniji djedovi i bake imali što bolji odnos i što manje sukoba o vaspitavanju djece, psiholozi savjetuje da obje strane budu otvorene za međusobnu razmjenu ideja o postupanju s djetetom.

Čak i tada će se dogoditi da ponekad netko bude nefleksibilan i rigidno se drži svojih ideja o tome što i kako bi trebalo.

Tada je važno fokusirati se samo na ono što nam je izuzetno važno za dijete i to naglasiti drugoj strani.

Roditelj treba biti svjestan da će teško mijenjati neke navike svojih roditelja, odnosno bake i djeda, i sam mora odlučiti koliko i na koji način mu je prihvatljivo da se dijete s njima druži. Za dijete je korisno da vidi različite načine ponašanja u određenim situacijama i da osim roditelja uz sebe ima i druge osobe. Tako se uči različitim opcijama i širi svoju sliku svijeta, pojašnjavaju psiholozi.

Dijete kroz odnos s bakom i djedom osjeća još jedan način dobijanja podrške i brige, ali i gradi prijateljski odnos uzajamnog povjerenja. Takođe, dijete bilo kojeg uzrasta uživa kad mu neko posveti svoje vrijeme. Provodeći vrijeme kod bake i djeda dijete može naučiti da mu i  van porodičnog doma može biti zanimljivo, ugodno i da se mogu osjećati sigurno. To je važna poruka koju dijete kroz svoj razvoj treba da usvoji

Osim toga, djedovi i bake izvor su priča i iskustava koje roditelji nisu iskusili ie imaju nešto više vremena i strpljenja da ih podijele s djecom. U tom bi smislu bi roditelji trebalo da iskažu zahvalnost baki i djedu na njihovu doprinosu i podršci kako bi baka i djed osjetili da se njihov trud i ulaganje u odnos s djetetom, ma koliki on bio, ipak cijeni.

Izvor: SuperMila

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply