Prvi sat u životu bebe, od plača do sna

Newborn baby in UK

Kako se ponašaju bebe u prvom satu nakon rođenja? Naučnici su ih snimali i posmatrali njihovo instinktivno ponašanje, koje su zatim detaljno opisali.

Rezultate istraživanja naučnika iz Švedske o ponašanju novorođenčadi u prvih 70 minuta života dok su na majčinim grudima, prije nekoliko dana je objavila Lora Sanders, neurohirurg i doktor molekularne biologije koja, kako kaže, rado piše „o misterijama uma i nauci odgajanja djece.

Sanders je objasnila da je istraživanje nastalo nakon posmatranja malog broja beba i da bi svako odstupanje u smislu minutaže moglo biti očekivano, ali da bez obzira na to svi ovi opisi itekako mogu biti od pomoći u programima Baby friendly posebno pri osmišljavanju postupaka koji ohrabruju dojenje.

Minut 0: Beba pušta glasan, ljutit krik koji joj pomaže da probudi pluća.

Minut 2: Nakon krika, beba se odmara manje od minuta, ležeći savršeno mirna na majčinim grudima. Autori studije smatraju da bi ovaj minut tišine mogao biti rezultat evolucije u kojoj su bebe morale da se kriju od predatora.

Minut 2,5: Počinje da se budi, novorođenče otvara oči prvi put. Polako počinje da pomjera glavu i usne.

Minut 8: Beba postaje aktivija i drži oči otvorene i do pet minuta, pa i duže. Tokom ove aktivne faze, čini se da se razvija i interesovanje za jelo, jer gleda majku u lice i grudi i ispušta slatke tihe zvuke, a ručice pomjera ka ustima.

Minut 19: To je bilo iscrpljujuće. Vrijeme je za još jedan odmor.

Minut 36: Odmorno novorođenče počinje da se pomjera ka majčinim grudima, a mirisi mu pomažu da se orijentiše.

Minut 62: Beba počinje da sisa i to najprije male količine kolostruma, koji teče prije mlijeka a pun je bjelančevina i supstanci koje jačaju imunitet.

Minut 70: Beba tone u zasluženi san.

Izvor: Sensa; Sciencenews

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply