Rani skrining za neuroblastom biće dio redovnih UZV pregleda

skrining

Novorođenim bebama u Crnoj Gori od naredne godine biće rađen redovan skrining na rano prepoznavanje neuroblastoma u toku obaveznih redovnih ultrazvučnih pregleda tokom prve godine života.

Ministarstvo zdravlja Crne Gore odlučilo je da prihvati predloge Udruženja roditelja djece oboljele od dječijeg kancera, Fenix koje konstatno ukazuje na to koliko je važno da se neuroblastom otkrije u prvoj godini života, jer je tada izlječiv u 90 odsto slučajeva.

Kako objašnjavaju, nakon prve godine on potpuno mijenja biologiju i na minimumumu su šanse za izliječenje ovog, trećeg najčešćeg tumora kod djece nakon leukemije i tumora centralnog nervnog sistema.

Neuroblastom je maligno oboljenje u kom ćelije raka nastaju u nervnom tkivu nadbubrežne žlijezde, nervnih struktura vrata, grudnog koša ili kičmene moždine. Neuroblastom najčešće počinje tokom ranog djetinjstva, obično kod djece mlađe od 5 godina. Ponekad nastaje i prije rođenja, ali se obično otkriva kasnije, kada je tumor napredovao i uzrokuje simptome.

U Fenix-u kažu da je to specifičan tumor, nije ga lako otkriti i prepoznati, ali da će se skriningom kod jednog dijela oboljele djece prepoznati na vrijeme.

Ministarstvo zdravlja je najavila da će uvesti skining u redovan program pregleda na okruglom stolu Inicijativa za otvaranje dječije hematoonkologije u Crnoj Gori, kojem su osim njihovih prisustvovali i predstavnici Kliničkog centra,  Instituta za javno zdravlje i Fenixa.

Na ovom skupu je dogovoreno da će biti renovirano odjeljenja hematologije i adaptaciran postojeći prostora u Hematoonkološko odeljenje koje će biti finansirano  iz postojećeg budžeta Kliničkog centra. Dodatna finansijska sredstva, ukoliko budu potrebna,  obezbijediće Ministarstvo zdravlja Crne Gore, a Fenix Crna Gora će organizovati akcije za prikupljanje donacija.

Ljekari Instituta za bolesti djece obezbijediće medicinske sestre i tehničare za edukaciju u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „Dr Vukan Čupić“ u Beogradu, i kontaktirati dva hirurga iz Kliničkog centra koji su edukovani za postavljanje centralnog venskog katetra kako bi dogovorili saradnju sa Pedijatrijskom hematoonkologijom.

Iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore obezbijediće podake o oboljelim pacijentima, u skladu sa Zakonom, kako bi bili stvoreni preduslovi za formiranje Kancer registra.

Iz Udruženja roditelja djece oboljele od dječijeg kancera Fenix, kažu da su ponosni što je sve ono što rade prepoznato kao ozbiljno i odgovorno i što nadležne institucije prepoznaju i pozitivno odgovaraju na njihove inicijative.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply