Objavljen vodič za rad Savjeta roditelja

vodiczasavjetroditrelja

Profesorica dr Ranka Krivokapić iz Kotora pripremila je i objavila brošuru pod nazivom Vodič za rad Savjeta roditelja kojim želi da približi važnost uticaja uloge roditelja u ovom tijelu kao i  da podstakne buduće članove da se prihvate rada u njemu s ljubavlju i odgovornošću prema generacijama koje dolaze.

Ona je profesor u srednjoj školi i na fakuletu i kao roditelj dvoje maloljetne djece ipredsjednica Savjeta roditelja u OŠ “Narodni heroj Savo Ilić” u Dobroti.

Prema njenim riječima, savjeti roditelja u obrazovnim ustanovama pomažu roditejima da budu bolje informisani o školovanju i kvalitetu provedenog vremena njihove djece izvan porodice. Oni na osnovu tih informacija, kako je dodala, mogu preduzimati odgovarajuće korake kako bi doprinijeli stvaranju uslova koji odgovaraju potrebama njihove djece u školi.

Krivkapič smatra da se roditelji uz brigu o svojoj djeci često uznemire i nerijetko imaju osjećaj bespomoćnosti pred problemima koje im djeca saopštavaju, a koji su u vezi sa školom.

Ona vidi mogućnost rješevanja problema sa kojima se suočavaju učenici na planu interpersonalnog odnosa i školskog postignuća  u saradnji porodice i škole.

“Iz tog razloga se u školama razvijaju modeli organizovanja u kojima sve više učešća vrlo uspješno imaju roditelji u odlukama vezanim za planiranje i realizaciju nastavnih programa van nastavnih aktivnosti iz života škole”, kazala je Krivokapić za Skala radio.

U vodiču je predočena uloga Savjeta roditelja čije su nadležnosti definisane opštim Zakonom o obrazovanju i vaspitanju kao i ingerencije školskog odbora koji rukovodi školom, a u kome se nalazi i predstavnik savjeta Roditelja.

Krivokašić predlaže i djelovanje savjeta roditelja i na nivou lokalne zajednice, jer njegovi članovi iz uloge posmatrača problema u društvu postaju aktivni i korisni članovi lokalne zejednice u rješavanju problema.

“Udruživanjem  savjeta roditelja iz više škola što do sada nije bio slučaj i sprovođenjem zajedničkih akcija može se ići u susret potrebama djece na lokalnom nivou. Kroz javno djelovanje i uključivanje drugih škola, institucija, organizacija i medija u rješavanje  problema, Savjet utiče na podizanje nivoa svijesti javnosti o problemima sa kojima se djeca susreću u školama”, ocijenila je Krivokapić.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply