Povećana koncentracija radioaktivnog gasa u sedam škola

radonU sedam škola u Podgorici pronađena je povećana koncentracija radioaktivnog gasa radona, koji dopire kroz zemljište, a  najveća je zabilježena u privatnoj Muzičkoj školi “Andre Navara” i Osnovnoj školi “Vlado Milić” u Donjoj Gorici.

Osim  njih, na tom spisku spisku u Informaciji o stanju životne sredine za 2013. godinu, koji je Vlada ranije usvojila su i “Savo Kažić” na Barutani, 18. novembar na Bioču, “Mahmut Lekić” iz Milješa, “Milan Vukotić” Srpska i Oktoih.

U Infomaciji je navedeno da je poznato da prisustvo gasa radona u zatvorenim boravišnim prostorijama, od svih vrsta jonizujućih zračenja prirodnog porijekla, najviše doprinosi radiološkoj opterećenosti stanovništva, kao i to da je radon jedan od glavnih uzročnika karcinoma pluća. Samim tim ovo je i razlog zbog čega mnoge zemlje svijeta ulažu velike napore u definisanje nacionalnih programa za ispitivanje i identifikaciju radonom opterećenih oblasti, u poboljšanje za ovaj problem relevantnog zakonodavnog okvira, kao i u mitigaciju radona gdje se to pokaže neophodnim. Međutim, posljednja istraživanja o uticaju gasa radona na populaciju u Evropi ipak pokazuju da zemlje zapadnog balkanskog regiona, uključujući i Crnu Goru ne prate ovaj trend, dodaje se u izvještaju.

„Svjetska zdravstve organizacija radon prepoznaje kao drugi uzrok karcinoma pluća zato što je vrlo nezgodan kada se udahne, konstantnim udisanjem, odnosno inhalacijom radona u opasnosti ste, jer on može da ugrozi bronhije i plućno tkivo”, rekla je Vijestima Nataša Bjelica iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Radon je gas koji nastaje prirodnim raspadanjem radijuma i u zatvoreni prostor dospijeva iz zemljišta, građevinskog materijala, vode i iz atmosfere. Njegovo prisustvo u kućama i stanovima stručnjaci objašnjavaju pukotinama u temeljima ili podrumima, a moguće je da dospije i kroz odvode, izvorske vode a veća koncentracija je prisutna u rudnicima, podrumima i postrojenjima za preradu vode.

Agencija je u dvije škole sa najvećom koncentracijom radona naložila posebne mjere, stručno nazvane remedijacija. Bjelica je objasnila da stanje nije toliko alarmantno i da “radon postaje problem ako se ignoriše”.

“Možete da izmjerite koncentraciju, a ukoliko se pokaže da je povećana, promijenite kvalitet svojih podova, ukoliko imate pukotine, zatim riješiti pukotine oko instalacija, češće provjetravate prostorije u zimskom periodu. To je rješiv problem”, kazala je Bjelica.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply