Šta očekivati u svakom od trudničkih trimestara?

trimestri

Trudnoća je izuzetno uzbudljiv period za sve buduće roditelje, ali zbunjujuće vrijeme zbog silnih savjeta koje dobijaju na sve strane.

Prvih nekoliko nedelja mogu biti divne, ali neobične. Prvi mjeseci su posebni jer dijete ubrzano raste, a to je vrijeme kada majka mora dodatno da brine o ishrani i kako da sačuva zdravlje i bebu.

Trudnoća se dijeli na tri stadijuma koji se zovu trimestri. Prvi trimestar traje od začeća do 13. nedelje, drugi od 14. do 26. nedelje i treći od 27. nedelje do 40. nedelje.

Za svaki od njih postoje neki karakteristični detalji.

1. trimestar

Neke žene tvrde da znaju tačan momenat kad su zatrudnjele, druge tvrde da to osjećaju i prije nego što menstruacija izostane, a treće ne znaju da su trudne u poodmakloj trudnoći…U ovom ovom periodu možete zapaziti: osjetljivost grudi, koje kao da već rastu, može doći do oskudnog krvavljenja ili grčeva koji se poklapaju sa vremenom implantacije ploda, mučninu i povraćanje koji mogu početi veoma rano.

Bićete umorniji, češće ćete mokriti…to sve znači da ste možda trudni. Kupite u apoteci test na trudnoću koji će je u 97% slučaja potvrditi ili isključiti, a onda idite kod ljekara da to potvrdite.

Prvi trimestar je vrijeme kada uz obaveznu posjetu svom ginekologu morate uraditi prvi UZ pregled bebe, izneđu 7-8 sedmice. Pored registrovanja srčanih otkucaja bebe moći će se tačno izračunati vjerovatno vrijeme porođaja. U ovom periodu će vam biti ponuđeni i testovi za rano otkrivanje poremećaja hromozoma bebe, ultrazvučnim i biohemijskim skriningom (double test). Ovakav skrining prolaze sve trudnice, ali ukoliko imate preko 35 godina, u porodici imate nekog sa genetskom bolešću, treba da se obratite i genetičaru.

Potrebne analize u ovom periodu su pregled krvne slike, urina, nivoa šećera u krvi – određivanje krvne grupe i Rh faktora – mjerenje krvnog pritiska – provjera težine – bris vaginalnog sekreta – Papanikolau bris – titar antitijela na toksoplazmozu, rubelu i citomegalo virus (TORCH).

Zapamtite da se folna kisjelina preporučuje svim trudnicama. Najbolje bi je bilo početi uzimati čim počnete planirati trudnoću, ali vrlo često je žene počnu koristiti tek nakon potvrđene trudnoće.

Pazite na svoju prehranu. Dobra prehrana je neophodna za zdravu trudnoću i razvoj ploda, ali nemojte se zabuniti, jer nije važna količina nego kvalitet – prvih pet mjeseci vam je potrebno samo 300 kalorija više dnevno.
Ginekolozi ženama u prvom tromjesječju preporučuju više odmora i opuštanja kako i se sve lijepo “namjestilo”.

2. trimestar

Ako ste patili od nekih tipičnih trudničkih tegoba kao što su jutarnja mučnina ili umor, dobra vijest je da će vrlo vjerovatno sad nestati ovi simptomi.

Počinjete značajnije da osjećate glad, a vaše dojke se polako uvećavaju. Desni počinju da otiču uz povremena krvavljenja iz njih. Ukoliko ste iz nekog razloga propustili da uradite prvi UZ pregled UZV, uz mjerenje nabora na vratu Vaše bebe, uz određivanje nivoa slobodnog beta HCGa i PAPP-a, a sve u cilju određivanja Vašeg rizika za rađanje deteta sa hromozomopatijom, možete da uradite drugi test – određivanje nivoa alfa feto proteina, slobodnog estriola i beta HCGa u vašoj krvi (tripl test). Ukoliko je rizik visok, možete uraditi amniocintezu – vađenje plodove vode i ustanoviti da li beba ima normalne hromozome.

Sljedeći ultrazvučni pregled radite u periodu lzmeđu 20 i 22 nedelje, kada se beba detaljno pregleda. Ukažite ljekaru na sve smetnje i probleme uključujući i proširenja vena na nogama, otoke nogu i žuljeve. Počev od 20.nedelje ukoliko ste prvorotka ili od 18 ukoliko ste već rađali počećete da osjećate vašu bebu. Prvo veoma slabo a onda sve intenzivnije. U ovom periodu vaša koža na pojedinim mjestima postaje tamnija.

Potrebne analize u ovom periodu:- krvna slika, urin, šećer u krvi. Ukoliko ste Rh negativni, a otac djeteta Rh pozitivan, provjerite antitijela u krvi – mjerenje pritiska – praćenje tejlesne mase.

Iako se vaše tijelo još privikava na trudnoću i primjetitete malo povećanje težine, i dalje je važno da dovoljo spavate, da se bavite nekim oblikom fizičke vježbe (ukoliko nema problem u trudnoći) i da dovoljno često izlazite na vazduh.

U ovo vrijeme vam se događa puno stvari, pa zapišite listu pitanja koje imate za ginekologa i pitajte ga što god vas zanima ili muči prilikom mjesečne kontrole.

3. trimestar

Počev od 27. nedelje pokreti bebe postaju sve intenzivniji. Osjećate da se povremeno teško možete izboriti sa osjećajem gladi, a u isto vrijeme možete imate problema sa otežanim pražnjenjem crijeva. U ovom periodu ležanje na leđima već predstavlja problem, pa se savjetuje odmor na lijevom boku. U 7-10% slučaja postoji mogućnost prjevremenog završavanja trudnoće, pa nije na odmet biti I na to pripremljen. Neki od faktora koji mogu uticati na prevremeno rađanje su pušenje, pothranjenost, višeplodne trudnoće i infekcija.

Na ultrazvucnom pregledu u periodu izmedu 28 i 32 nedelje provjerava se napredovanje u težini vaše bebe i procjenjuje njeno stanje.

Potrebne analize u trećem trimestru: – kompletna krvna slika, urin, šećer u krvi; bris vaginalnog sekreta.

Obratite pažnju na pojavu naglih otoka nogu i ruku, nagli dobitak na težini, skokove pritiska, glavobolju i bolove u stomaku – to mogu biti prvi znaci veoma opasne bolesti u trudnoće – preklampsije. Hitno se javite vašem lekaru!

Od 36.nedelje do termina, vaša beba se ,,spusta” naniže, vama postaje lakše da dišete, a osećaj gorušice se smanjuje. Učestalo mokrite jer beba pritiskamokraćnu bešiku.
Planirajte kontrole kod ljekara na svakih 7 dana. Vaša beba je sa 37 nedelja teška oko 3000 g i zrela za samostalni život van majke. Ukoliko do tada niste saznali šta su trudovi brzo se informišite jer porođaj je veoma blizu

I dalje je bitno da se zdravo hranite sve do kraja trudnoće (pa i kasnije, dok dojite). U ovom periodu se najbrže razvija mozak vaše bebe, pa pripazite da uzimate dovoljno masnih kiselina i gvožđa, za njegov najbolji razvoj.

Kako se približavate terminu porođaja, možete iskusiti Braxton-Hicksove kontrakcije, poznatije kao lažni trudovi, gorušicu i bol u leđima. Iako su sve ove stvari neugodne, one ukazuju na to da vaši trudnički hormoni rade punom parom i da pripremaju vaše tijelo za porođaj – tako da samo ostanite mirni i pribrani, sve je to dio trudnoće.

Na kraju, nemojte zaboraviti spakovati torbu za bolnicu dovoljno unaprijed i razmislite o tome imate li posebne želje tokom porođaja, kako bi se na vrijeme stigli pripremiti.

Izvor: Dr Džikić i Magazin.hr

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. I to zavisi od tudnoce, prve dvije trudnoce su mi bile najljepsi periodi zivota-taotalna bezbriznost, pozitivno razmisljanje, hormon srece je radio 100 na sat (ne racunajuci kraj druge trudnoce jer je to bio jul 2007.godine kad je bilo 43-4 stepena kad sam umirala pod klimom u stanu), a trecu trudnocu zelim da zaboravim-to je bio prilican horor-zato ili zbog necega drugog, ne znam, najvise sam uzivala sa trecom bebom.

Leave a Reply