Miris novorođenčeta kao droga

mirisbebeMiris novorođenčeta toliko je jak da je u stanju da u mozgu odrasle osobe probudi snažan osjećaj zadovoljstva, sasvim nalik onom koji se javlja kod zavisnika od psihoaktivnih supstanci, tvrde atori studije objavljene u švajcarskom časopisu Granice u psihologiji.

Taj karakterističan miris tek rođene bebe nestaje šest sedmica nakon njenog rođenja. Mada tačan molekularni sastav ovog mirisa još nije poznat, naučnici pretpostavljaju da se u njemu, između ostalog, nalaze molekuli plodove vode, kao i bjeličaste supstance koja štiti kožu fetusa tokom trudnoće.

Uprkos činjenici da babice bebu detaljno okupaju poslije rođenja, tragovi ovih molekula zadržavaju se još šest sedmica na njenoj koži, a naročito u kosi. Njihov miris snažno djeluje na odrasle osobe i u njima budi ojsećaj neizmjerne sreće i zadovoljstva.

To su potvrdili i rezultati eksperimenta u kojem su učestvovale majkea. One su zamoljene da pomirišu miris izdvojen iz benkica tek rođenih beba, a precizni aparati na koje su u tom trenutku bile priključene kod svih njih, bez izuzetka, zabilježili su pojačanu aktivnost onih djelova mozga zaduženih za stvaranje osjećaja zadovoljstva.

Ovaj miris jako djeluje i na očeve koji zbog sveprisutnog bebinog mirisa u svom tijelu takođe luče prolaktin, hormon laktacije i majčinstva i spremniji su više vremena posvetiti brizi o djetetu.

Novorođenim bebama nedostaje kisjeli zaštitni sloj kože. Dok koža čovjeka ima u prosjeku kiselost pH vrijednosti od otprilike 5, koža novorođenčeta ima neutralan pH faktor. Nakon 6 sedmica će bebina koža dobiti kisjeliji sloj koji će je učiniti otpornijom pred napadom mikroba.

Iako ugodan miris bebe bitno određuje i isključiva prehrana na majčinom mlijeku, zajedno s razvojem kisjelosti kože polako će nestajati miris “bebe”. Beba će, međutim, od tog trenutka biti zaštićenija u kontaktu s ljudima.

Izvor: Moj pedijatar, Roditelji.hr

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply