Razlike između ranih simptoma trudnoće i PMS-a?

PMS1Nije lako razaznati imate li prve simptome trudnoće ili samo novi PMS. Odgovor na to važno pitanje nije uvijek jasan u prvim danima trudnoće. Kod nekih žena najraniji simptomi trudnoće mogu biti vrlo slični onim predmenstrualnim pa ih je lako pogrešno protumačiti.

Jedan od sigurnijih načina da saznate jeste li u drugom stanju jesu testovi trudnoće i test krvi koji možete uraditi u laboratoriji. Neki znakovi, ako ste u očekivanju začeća, mogu vas navesti da počnete da slavite, a potom razočarate. Upoznajte se sa svim ranim simptomima kako vas ne bi iznenadili ili zbunili.

1. Izostanak menstruacije

Ako vaša mjenstruacija kasni, to je najčešći i najočitiji rani znak trudnoće, premda se nekim ženama, uprkos trudnoći, pojavi krvarenje koje je nešto slabije od uobičajenog. Zato je najbolje potražiti dodatne znakove kako biste bili sigurni.

2. Intuitivan osjećaj

Mnoge žene vjeruju da intuitivno osjećaju početak trudnoće i često su u pravu. neke kažu da su osjećale neopisivu, neobjašnjivu radost, a druge su se jednostavno osjećale drugačije nego inače. Taj osjećaj može biti praćen umorom, naglim promjenama raspoloženja i emocionalnom preosjetljivošću.

3. Osjetljivost grudi

Jedan od vrlo očiglednih ranih znakova trudnoće jesu osjetljive, ponetkad otečene grudi. Možda ćete to primijetiti uveče dok se pokušavate udobno smjestiti u krevetu, prilikom vježbanja, tuširanja ili odijevanja. Možete osjetiti da su vam bradavice izuzetno osjetljive ili otečene, a kod nekih postanu tamnije.

4. Umor

Neuobičajen umor i iscrpljenost takođe mogu ukazivati na početak trudnoće. Možda ćete osjetiti potrebu otići ranije u krevet ili će vam biti teže ujutro ustati. Ako idete na posao, moguće je da ćete sve do podneva i duže osjećati želju da prilegnete. Vježbanje vam se može činiti nevjerovatno naporno, a tokom jednostavnih aktivnosti možete osjetiti iscrpljenost.

5. Učestalo mokrenje

Ako vi ne opazite, možda će vaša porodicaj ili kolege na poslu primijetiti da u posljednje vrijeme često odlazite u toalet. Jedan od razloga za to je širenje materice, koja pritiska vašu bešiku. Osim toga, zbog trudnoće više tjelesnih tečnost prolazi kroz vaše bubrege i bešiku. To nije samo rani znak trudnoće, moguće je da će ostati uz vas svih devet mjeseci.

6. Mučnina

Mučnina, osjećaj gađenja i povraćanje mogu vas iznenaditi kad najmanje očekujete. Ti rani znakovi trudnoće mogu se pojaviti već tokom prve sedmice. Žene uglavnom osjete mučninu u ranim jutarnjim satima dok piju kafu ili doručkuju i ta je pojava poznata pod nazivom jutarnja mučnina. Drugima se osjećaj mučnine javlja popodne ili naveče, a neke se osjećaju loše tokom cijelog dana. Ako vas muči taj problem, možete sebi pomoći tako što ćete uzimate manje, češće obroke tokom dana. Samo hrabro, neće dugo trajati!

7. Vrtoglavica i nesvjestica

Još dva simptoma koji vas mogu iznenaditi kada se penjete uz stepenice, naglo ustanete sa stolice ili stojite u redu na kasi. Uzrok je širenje materice koja pritiska arterije u vašim nogama što dovodi do pada krivnog pritiska. Možete osjetiti slabost i ako duže vrijeme niste ništa jeli.

8. Izrazita želja ili odbojnost prema hrani

Jedan od najpoznatijih klišea u vezi sa ranim simptomima trudnoće svakako je žudnja za određenom hranom ili neobične kombinacije hrane.Skoro svaka trudnica ima svoju smiješnu priču o tome. Uzimanje vitaminskih dodataka hrani i ribljeg ulja može olakšati te želje i pomoći u prevenciji suvišnih kilograma. Takođe, moguća je odbojnost prema hrani koju ste do tada voljeli. Kod nekih žena se te privlačnosti i odbojnosti pojave i nestanu, a kod drugih mogu potrajati cijelu trudnoću.

9. Preosjetljivost na mirise

Čak i miris koji inače obožavate može vam odjednom postati neugodan kada zatrudnite. Miris svježe pokošene trave, omiljenog parfema, benzina, različite hrane, sredstava za čišćenje ili dima od cigarete može vam izazvati mučninu. Za to je ‘kriv’ estrogen koji teče vašim tijelom i taj simptom, ako dolazi zajedno s drugima, može značiti da ste trudni.

10. Žgaravica i konstipacija

Početkom trudnoće materica pritiska želudac i druge organe kako se širi, a povišen nivo hormona može usporiti probavu i funkcije crijeva, pa se može javiti žgaravica. Sporije pražnjenje crijeva može takođe uzrokovati pojačano lučenje želučane kisjeline, što dovodi do žgaravice.

11. Implantacijsko krvarenje

Kod nekih žena ser u ranoj fazi trudnoće pojavi implantacijsko krvarenje. Svako krvarenje koje se ne odnosi na implantacijsko, može biti znak spontanog pobačaja. Oko 25 odsto svih trudnoća završi spontanim pobačajem, a oko polovine prijetećih pobačaja smiri se i trudnoća se normalno nastavi. Implantacijsko krvarenje javlja se 6-12 dana nakon začeća, kao posljedica usađivanja oplođenje jajne ćelije u matericu. To bi se krvarenje vremenski moglo poklopiti s danom kada očekujete menstruaciju i obično je znatno slabije od normalnog ciklusa. Boja može varirati od svijetlocrvene do smeđe. Svijetlocrveno implantacijsko krvarenje može značiti da se implantacija upravo dogodila, a smeđu trag krvi upućuje na to da se prilikom usađivanja oplođene jajne ćelije pojavilo malo krvi i ona je ostala neko vrijeme u materici prije nego što ste je primijetili na vešu. Može se dogoditi da implantacijsko krvarenje prate grčevi. Uzrok grčeva je usadnja oplođene jajne ćelije u materici, zbog čega dolazi do kontrakcije mišića materice. Ta blaga do umjerena bol, slična menstrualnoj, obično traje 24 do 48 sati.

12. Promjene raspoloženja

Dok se borite s mučninom, vrtoglavicom, bolovima u donjem dijelu leđa i neodoljivom željom za raznim vrstama hrane, je li čudno ako se pritom i krećete od osjećaja euforije do depresije? Nimalo. Riječ je, osim o igri hormona, i o periodu emotivnog prilagođavanja novoj odgovornosti koja dolazi. Vaš način života uveliko će se promijeniti. Čak i ako ste brižljivo planirali trudnoću, prirodno je da se u vašem umu odjednom pojave važna pitanja o budućnosti. Prirodno je osjetiti cijelu skalu osjećaja, ponekada plakati i smijati se u isto vrijeme. Ako vam partner zbunjen vašim neobičnim ponašanjem, objasnite mu da je to prirodan dio trudnoće i da vam je potrebna njegova podrška.

13. Povišena temperatura

Ako vam se čini da vam je tijelo toplije nego inače, a nemate simptome prehlade, izmjerite temperaturu. Ukoliko redovno mjerite temperaturu i opazite da je ona blago povišena dvije sedmicezaredom, moguće je da ste trudni.

14. Iscjedak

Kod nekih žena se pojavi vaginalni iscjedak bijele ili smećkaste boje, koji je vidljiv na donjem vešu. To može biti jedan od prvih znakova trudnoće i sasvim je prirodan i očekivan.  Ali ako je iscjedak ružičast ili crven, tada vjerovatno nije riječ o iscjetku nego o implantacijskom krvarenju.

Izvor: Index.hr

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply