Medicinski radnici i roditelji danas o dojenju

ND2014-optimizedKonferencija Značaj dojenja za postizanje Milenijumskih razvojnih ciljeva, koju udruženje Roditelji organizuje u saradnji sa kancelarijom UNICEF-a u Crnoj Gori, počeće danas u 10 sati u hotelu Podgorica u Podgorici, a okupiće zaposlene svih nivoa zdravstvene zaštite, ali i roditelje kako bi razmijenili mišljenja i ideje koje trebaju da dovedu do napretka u ovoj oblasti.

Konferencijaje posvećena proslavi Svjetske nedjelje dojenja koja se obilježava od 1. do 7. avgusta, a čija ovogodišnja tema naglašava neohodnost povećanja procenta dojene djece, kao i značaj očuvanja, promocije i podrške dojenju, a u svjetlu činjenice da se približava kraj roka predviđenog za postizanje Milenijumskih razvojnih ciljeva. U skladu sa tim, na konferenciji će biti razgovarano o uticaju dojenja na smrtnost odojčadi, smrtnost majki, siromaštvo i rodnu ravnopravnost.

Cilj konferencije je da se skrene pažnja na značaj dojenja za prevenciju zdravstvenih problema kod majki i djece, kao i za ekonomsku stabilnost porodice i ravnopravan status žena u društvu.

Prema podacima Istraživanja višestrukih pokazatelja stanja prava žena i djece u Crnoj Gori (MICS 5) samo 14% žena podoji svoje dijete u prvom satu nakon rođenja, dok samo 17% žena  isključivo doji svoju djecu tokom prvih šest mjeseci života.

“Ovi podaci nam govore da se moramo posvetiti daljem zajedničkom radu na podršci i edukaciji mladih majki o značaju dojenja, kao i obuci stručnjaka u oblasti zdravstva, kako bi pomogli majkama da iniciraju dojenje u toku prvog sata nakon porođaja”, objasnio je šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru, Bendžamin Perks.

Izvršna direktorica NVO Roditelji Kristina Mihailović kazala je da se u Crnoj Gori mora što prije početi pružati adekvatna podršku porodiljama i dojiljama koje žele da doje djecu kako bi bile što uspješnije u tome, ali i da se dodatno radi na informisanju o prednostima dojenja.

“To je moguće ukoliko sve karike u lancu, počev od zaposlenih u školama za trudnice, zatim porodilištima, a na kraju i u domovima zdravlja i bolnicama budu imali jedinstvene ili barem približne, najnovije i prihvaćene stavove i savjete koji vode ka uspješnom dojenju. Udruženje Roditelji će nastaviti da u tom dijelu doprinosi kroz vršnjačko savjetovanje o dojenju, kao i kontinuiranim informisanjem roditelja, da bismo kao zemlja mogli da se pohvalimo povećanjem broja žena koje doje, a ne smanjenjem, kao što su to pokazala najnovija istraživanja”, kazala je Mihailović.

 

 

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. 17% je jako malo zato drage mame potrudite se da povecamo ovu brojku,ja jesam!Hvala majci prirodi koja mi je podarila ovoliko mlijeka i spletu srecnih okolnosti koje mi je pomoglo da prevazidjem onaj pocetak kada dojenje zna biti grozno!Srecom to brzo prodje i zaboravi se a onda ostaje najljepsa carolija stvarnosti srecna beba na grudima svoje majke!Neprocjenljivo! <3

Leave a Reply