Kegelove vježbe za mišiće karlice

kegelovePromjene tokom trudnoće i porođaja, menopauza i prekomjerna tjelesna težina, mogu da oslabe mišiće karlice. U svim tim slučajevima Kegelove vježbe mogu mnogo da pomognu.

Te vježbe nazvane su po ginekologu Arnoldu  Kegelu, koji je u svojoj ordinaciji pedesetih godina  20. vijeka često slušao jadikovke pacijentkinja  koje su nakon porođaja imale učestale probleme  s kontrolom mokrenja, sa seksualnim odnosima  zbog oslabljenog mišićnog tonusa, kao i sa spadanjem  (descensus) i ispadanjem (prolaps) materice,  mokraćne bešike i rektuma kod žena u zrelijim  godinama. Nakon svojih istraživanja inkontinencije,  zaključio je da su pacijentkinje većinom imale  slabe mišiće vagine, tzv. musculus pubococcygeus,  ili kraće, PC. Da bi im pomogao, razvio je sistem vježbi za jačanje tih mišića.

Mišici dna karlice imaju oblik broja osam, kao  da su kružno obmotani oko vaginalnog i mokraćnog  otvora naprijed i analnog pozadi. Mišici karlice  rade kao cjelina. Kegelove vježbe, ili vježbe mišića  donjeg dijela karlice, jačaju dva kružna stezna mišića (sfinktera) koja kontrolišu prolaz urina i  stezanje vagine. Te vježbe uključuju povlačenje i  uvlačenje mišića.

Jačanje tih mišića omogućuje povratak tonusa  mišićima vagine nakon porođaja, zadržavanje mokraće  kod starijih žena, ali i povećavanje seksualnog  uživanja budući da se Kegelovim vježbama  poboljšava prokrvljenost genitalnog područja, a  time i djelovanje seksualnog uzbuđenja. Razvijanje  snažnog pubokoksigealnog mišića povećava dotok  krvi u karlicu, a time i otpornost na infekcije urinarnog  trakta.

Pre vježbanja važno je otkriti, odnosno osjetiti,  gde se nalaze ti mišići i kako ih pokrenuti Kegelovim  vježbama. Najlakše ćete ih otkriti već pri  prvom sljedećem mokrenju. Probajte da prekinete  mlaz mokraće. U tome će vam pomoći upravo mišići dna karlice koji se stežu tokom izvođenja vježbi.  Važno je aktivirati prave mišiće, jer Kegelove vježbe nisu efikasne ako se mišići stomaka, bokova  ili zadnjice stežu istovremeno sa stiskanjem područja  vagine.

Vježbajte svakodnevno

  • Postoji nekoliko varijacija Kegelovih vežbi, ali za blagotvoran uticaj biće dovoljno svakodnevno izvoditi one najjednostavnije. Stisnite mišiće vagine i zadržite ih tako tri sekunde. Opustite se. Ponovite.
  • Ispravnost vježbi proverite tako što ćete u vaginu staviti dva prsta, malo ih raširiti i stisnuti njene mišiće.
  • Ako osjetite da se mišići oko prstiju stežu, vježba je pravilno izvedena. Da biste bili sigurni da istovremeno ne stežete stomačne mišiće, stavite drugu ruku na donji dio stomaka, koji bi trebalo da bude mekan i opušten. Postupno treba povećavati zadržavanje stisnutog mišića dok se ne izbroji do 10. Trebalo bi da izvodite pet setova vježbi tri puta na dan. Drugu vježbu izvodite tako što ćete stisnuti i opustiti PC mišiće što brže možete.
  • Kao i kod svih treninga za jačanje mišića, i kod Kegelovih vježbi na rezultate treba čekati strpljivo.
  • Promjene nabolje uočićete od šest do osam sedmica nakon svakodnevnog vježbanja. Što pravilnije i učestalije izvodite vježbe, imaćete više koristi od njih. Redovnom vježbanju doprineće i to što baš niko oko vas neće primijetiti da izvodite Kegelove vježbe. Neka vas poruka na frižideru s crtežom koji će samo u vašoj glavi simbolizovati Kegela podsjeća da vježbe izvodite svakodnevno, dok kuvate, spremate, odmarate se, vozite auto…

Izvor: Sensa

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply