Hodanje na prstima jednogodišnjaka

prsticiPitanje od Tamare:

Treba mi savjet. Mališa ima jednu godinu, još nije prohodao, ide držeći se za stvari, ali me intresuje to što on sve ide na prstiće. Kad je u ogradici, sve normalno i kad se sam pazi normalno gazi, ali kad ga mi uzmemo za rukice sve na prstice ide, tj.trči… Imam li razloga za paniku?

Odgovor pedijatra Nine Mandić iz PZU Doktorica Mica

Vaše dijete se sasvim normalno razvija i normalno prolazu kroz proces”prohodavanja”. Hod na prstićima je takođe kod jednog broja djece “faza” dok se ne uspostavi stabilan i koordinisan hod. Uživajte!

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Da, jedna od bliznakinja je hodala na prsticima, poskakivala, zatim prohodala i hoda normalno. Sad su stare 2 god. i 3 mjeseca i povremeno se podignu na prstice, ali to je vise u igri ili uz muziku 🙂

  2. Ukoliko imate kontakt ocima, odaziva se na ime i izvrsava (ili ste bar sigurni da razumije) jednostavne naloge, onda nemate brige sto Vase dijete ide na prsticima. Ukoliko nemate kontakt ocima, ne odziva se na ime, ne glasa se jednostavnim rijecima ma-ma, ba-ba, da-da i sl, onda ne valja ni to sto ide na prstima i obavezno se javite pedijatru (mada sad ce uskoro i MMR vakcina, ako sam dobro skontala da je dijete starosti od godinu dana) i pitajte ga sve sto Vas interesuje.

Leave a Reply