Napravite vani kutak za djecu iscrtavajući različite zabavne igre

Pred nama je vikend, vrijeme za odmor, uživanciju, more, selo, planine, izlete.. ali i neki kreativan rad koji će oduševiti vašu djecu ali i njihove drugare.

Iako često vjerujemo i ubijeđeni smo da nemamo dovoljno slobodnog vremena, uvijek ćemo uspjeti da ga pronađemo, posebno kada imamo pravi motiv koji će nam donijeti ispunjenost i zadovoljstvo, zasigurno.

Ukoliko ovog ili nekog drugog vikenda, ili u toku slobodnih dana i odmora, popodneva imate par sati na raspolaganju, predlažemo vam nekoliko ideja kako da na nevjerovatno zabavan ali i edukativan način provedete vrijeme sa djecom, i odraslima. Ljeto je najidealniji period za ove aktivnosti, tako da je vaše samo da krenete u akciju uz neke male pripreme.

Ovu ideju već neko vrijeme realizuje udruženje Roditelji, u okviru njihove inicijative Vratimo djeci igrališta, a pokazala se izuzetno korisnom, i uz to ne iziskuje puno novca za realizaciju. Potrebni su vam:

  • četke za farbanje, različitih dimenzija;
  • boje za armaturu (crvena, plava, zelena, žuta….) ili boje za beton ili sprejevi;
  • krede (što tanje to bolje);
  • predmeti koji imaju prave linije i uglove i mogu vam biti zamjena za velike lenjire kako biste bili što precizniji;
  • razređivač za boje (za čišćenje ruku, garderobe…);
  • rukavice od latexa.

Ukoliko imate neke kalupe ili predmete različitih oblika dobro će vam i oni doći, a za krugove koje ćete crtati koristite same kantice u kojima su boje, odnosno njihove poklopce.  Ako budete crtali stopala, sve ćete završiti uz pomoć krede i sopstvene ili obuće vašeg djeteta, koju čak i ne morate da sazuvate dok iscrtavate obrise.

Na parkingu, trotoaru, ulici ili nekoj drugoj betonskoj površinim prvo locirajte mjesto za ove sadržaje, zatim izaberite šta želite da iscrtate i počnite. Prvo kredom iscrtajte oblike i igre, zatim ih prefarbajte bojama, sačekajte kratko da se osuše, nacrtajte drugom bojom brojeve tamo gdje je to potrebno (npr školice), opet malo sačekajte zbog sušenja i nakon toga je sve spremno za igru. Neka vam djeca pomažu u svakom dijelu posla, a najviše će im se svidjeti da bojaju. Kasnije će još više uživati u igrama koje ste zajedno odbarali – Školica, Čovječe ne ljuti se…jer su i sami učestvovali u njihovom nastajanju.

Fotografije sa uređenja dječijeg igrališta u OŠ “Luka Simonović” u Nikšiću, u okviru inicijative Vratimo djeci igrališta

2014-05-19 13.46.202014-05-19 13.46.062014-05-19 13.47.03

 

 

 

 

 

 

2014-05-19 13.45.55
Ovo su neki predlozi šablona sadržaja koje biste mogli oslikati:

iscrtavanje2

iscrtavanje3

icrtavanje5
iscrtavanje3

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply