Odvajanje u toku odmora

index djecaVaše dijete odlazi na odmor s bakom i djedom, a vas muče mnoga pitanja oko odvojenosti, kao i šta uraditi kada se dijete požali da mu nedostajete. Ne brinite se, sve je to sastavni dio roditeljstva, a psiholozi imaju par predloga kako se nositi s ovim izazovom.

Prije odvajanja od djeteta treba uzeti u obzir djetetov uzrast. Tako za djecu prije druge godine nije dobro da se duže odvajaju od roditelja jer se u to vrijeme javljaju snažni strahovi od odvajanja. Osim uzrasta, da bi dijete moglo ići bez roditelja na more, važno je da se osjeća ugodno s osobom s kojom će ići kao i da zna da će dobiti svu podršku koja mu bude trebala u teškim trenucima.

Ukoliko dijete, na primjer, ne viđa često baku i djeda, ne bi ga trebalo prisiljavati da ide s njima na more jer bi to iskustvo moglo ostaviti posljedice svim stranama. Ako ste već tako odlučili jer mališana ne želite ostavljati preko ljeta u vrtiću, potrudite se da prije odlaska dijete češće viđa baku i djeda i da sa njima uspostavi čvršći kontakt. Čak ga odvedite da prespava kod njih koju noć i pratite reakcije. Na taj će način dijete shvatiti da ga niste napustili i da je to privremeno rješenje.

Bilo bi dobro i isplanirati s djetetom što će raditi na moru s bakom i djedom, omogućiti mu da nazove roditelje kada to poželi i dopustiti mu da može ponijeti svoju najdražu igračku. Sve su to stvari koje mu mogu pružiti osjećaj sigurnosti i na taj način mu olakšati novonastalu situaciju.

Gotovo je sigurno da će dijete tokom odvojenosti od roditelja u nekom trenutku uhvatiti tuga. Ipak, roditeljima često odvajanje od djeteta teže pada nego samoj djeci! Prije odlaska recite djetetu da će vam nedostajati, ali ćete se čuti telefonom i da ste cijelo vrijeme mislima uz njega.

Ukoliko dijete nazove jer je tužno, razgovarajte s njim o onome što se dogodilo, kako provodi vrijeme i zabavlja se pa će i samo shvatiti koliko mu je lijepo, i sve rjeđe će doživljavati krize.

Dogovorite se kako će izgledati njegovi dani, u koje doba će ga mama i tata zvati (npr. uveče), kako bi dijete znalo šta može očekivati jer to povećava njegov osjećaj sigurnosti u situaciji bez roditelja. Vrlo je važno da roditelji onda poštuju taj dogovor. Dijete se može rastužiti u razgovoru s roditeljima i pitati kada će oni doći. S obzirom da djeca, a posebno manja, nemaju pojam o vremenu kao  odrasli, bilo bi dobro da im se to na neki način približi. Na primjer, moguće je da svi zajedno prije puta nacrtaju kalendar s danima koje će dijete s bakom i djedom prekrižati svaki dan nakon razgovora s roditeljima kako bi mu se lakše predočio trenutak kada će vidjeti mamu i tatu.

Djeca se prilagođavaju novonastalim situacijama bolje nego što mi odrasli mislimo. Ljeto s bakom i djedom je slično kao polazak u vrtić ili školu, a dijete se može vrlo brzo prilagoditi. Naravno, ljetovanje s bakom i djedom može biti zabavno i opušteno, bez obveza i ‘moranja’. Nemojte zaboraviti da djeca jako dobro osjećaju ono što osjećaju i njihovi roditelji. Ako primijete da su mama i tata zabrinuti zbog odvajanja, i sami će se tako osjećati. Zbog toga je važno da budete sigurni u odluku oko djetetovog odlaska i prihvatite da je riječ o privremenoj odvojenosti. Osim što se kroz odvojenost dijete uči samostalnosti, ona pozitivno utieče i na njegovo samopouzdanje pa se u trenucima sopstvene krize sjetite koliko dobrog činite za svoje mališane. I iskoristite trenutke kada su mališani na ljetovanju. Zapitajte se koliko puta poželite malo mira ili vremena za određene stvari.

Pravila za bake, djedove, tetke…

Često se događa da su bake i djedovi popustljiviji od roditelja jer su posebno osjetljivi na svoju unučad i teško im je postaviti granice pa dopuštaju ponašanja i popuštaju zahtjevima koje roditelji inače ne podržavaju. Svakako imaju pravo na svoj jedinstven odnos s unucima, ali nedosljednosti u vaspitanju djeteta mogu dovesti do poteškoća u odnosu roditelja i djeteta, a to ponekad zna biti i izvor nesuglasica. Zato jasno iznesite svoj stav o vaspitanju baki i djedu. Njihov savjet je dobrodošao, ali ipak je važno znati očekivanja roditelja i poštovati ih. Ipak, poučeni praksom, moramo reći da ne treba očekivati čuda jer bake i djedovi će vjerovatno barem malo popustiti mališanima. Bitno je da nađete kompromis i da dijete bude zadovoljno.

Jedino što poslije povratka morate očekivati malo buntovništva od strane djeteta jer će ono sigurno htjeti ostati na ‘boljem režimu’, kao kod bake i djeda. Međutim, vašim dosljednim ponašanjem mališani će vrlo brzo shvatiti da i dalje važe vaša pravila.

Izvor: tportal.hr

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Na sre?u djeteta ne :), dok mi radimo na 30-40C ono skuplja crvena krvna zrnca na ?istom vazduhu (planina). Odvajanje nikad nije bila trauma, od po?etka praktikujemo najavu na?eg odlaska, razgovor i obja?njavanje (jo? od kad je imao 2 godine) i nema scena i tugovanja, ve? nam se ?alju poljupci. Tugu preuzeli roditelji 🙂

Leave a Reply