Najviše mjesta u stručnim školama

upisuskoleMinistarstvo prosvjete raspisalo je naknadni konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola za školsku 2014/2015. godinu.

Prijave se podnose od 18. do 20. avgusta, a rang liste objavljuju na oglasnoj tabli obrazovne ustanove najkasnije do 22. avgusta.

Najviše slobodnih mjesta je ostalo u srednjim stručnim školama.

U Podgorici mjesta ima u Srednjoj građevinsko-geodetskoj školi „Marko Radević“ i to za zanimanja četvrtog stepena -građevinski tehničar, građevinski tehničar za visokogradnju, geodetski tehničar-geometar, dizajner enterijera i arhitektonski tehničar.

Za treći stepen slobodnih mjesta ima za zanimanje keramičar/instalater u građevinarstvu.

U Srednjoj stručnoj školi „Ivan Uskoković“, za odjeljenje tehničar za kompjutersko konstruisanje i upravljanje ima mjesta za 50 učenika, a polumaturanti se mogu prijaviti i za zanimanje mašinski tehničar za energetiku, poštansko-logistički tehničar, za smjer saobraćaj i komunikacije. Za programe trećeg stepena mogu konkurisati za zanimanje limar-autolimar, zavarivač/instalater sanitarnih uređaja, grijanja i klimatizacije i vozač motornog vozila.

Slobodnih mjesta ima i u Školi za srednje i više stručno obrazovanje „Sergije Stanić“ i Srednjoj stručnoj školi „Spasoje Raspopović“.

Za upis u prvi razred prijavljuju se kandidati koji su završili osnovnu školu i koji u vrijeme podnošenja prijave nijesu stariji od 17 godina.

Izuzetno, u srednju stručnu školu mogu da se upišu i lica do 18 godina, uz odobrenje nastavničkog vijeća škole.

Kandidati za upis u gimnaziju rangiraju se prema uspjehu na eksternoj maturi, po osnovu opšteg uspjeha u posljednja tri razreda osnovne škole, ocjena iz predmeta koji se vrednuju za upis, dok za srednje stručne škole ocjenjuje se i posebna nadarenost, odnosno umješnost od značaja za sticanje obrazovanja.

JU Škola za srednje i više stručno obrazovanje „Sergije Stanić“ moći će da u naknadnom konkursu primi 15 kandidata i to za obrazovni program menadžer kulinarstva (nivo V) i za obrazovni program restorater (nivo V) deset. Prijave ovoj obrazovnoj ustanovi zainteresovani mogu dostaviti od 20. do 26. avgusta.

Izvor: CDM

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply