Smiješne početničke greške novopečenih roditelja

greskeRoditeljstvo, kada o njemu učite i prvi put se sa njim srijećete naučiće vas mnogim lekcijama tako što ćete praviti greške koje se praktično dešavaju svima, a koje u trenutku kada do njih dođe ne izgledaju nimalo smiješno. Ipak ćete ih poslije nekoliko godina prepričavati kao dogodovštine posebno dok budete razgovarali sa novopečenim roditeljima.

  1. Kupujete previše pelena. O.K., trebaće vam, ali stvarno nema potrebe da kupite deset velikih pakovanja najmanje veličine.
  2. Na kraju bebi stavljate premale pelene. I riskirate da one ne zadrže sve što bi trebalo.
  3. Zarežete bebin prstić dok joj kidate nokte. Ovo će vas baciti u tešku depresiju uz jecanje kako ste najgori roditelj i obećanja bebi da ćete joj kupiti sve što poželi za prvi rođendan.
  4. Puštate bebu da se igra s vašim mobilnim… a da ga niste prethodno zaključali. U svega pet minuta vjerovatno će vam obrisati aplikacije, fotografisati 50 puta i 20 od tih fotografija poslati vašem šefu, zajedno s tekstom ‘t678ewg1zeowb’.
  5. Puštate dijete da gura kolica u prodavnici. Što izgleda sjajno dok ne sruši piramidalno složene boce.
  6. Kupujete dizajnersku torbu za pelene. Izgleda sjajno ali nema šanse da u nju uspijete utrpati pelene, vlažne maramice, igračke, cucle, sokić, grickalice i sve ostalo što ide uz jednu prosječnu bebu.
  7. Ostajete ponovno trudni jer niste bili svjesni činjenice da je prije nekoliko decenija otkriveno da dojenje ipak nije oblik kontracepcije. Nadamo se samo da nisu odmah blizanci.
  8. ‘Tresete’ vašu uspavanu bebu da se uvjerite da je živa i diše. Nakon ovoga postoji velika šansa da je budna i vrlo glasna.
  9. Ostavljate bebu na svom krevetu, samo na minut. Velika je vjerovatmoća da će se beba velikom brzinom zakotrljati i pasti, a vi ćete se definitivno tada osjećati kao najgori roditelj na svijetu. Srećom, neće se desiti ništa dramatično.
  10. Zaboravite spakovati ekstra odjeću za izlazak. I baš taj put će beba završiti prekrivena bakinim varivom.
  11. Bacate bebu u vazduh nakon obroka. Ovu grešku ćete, nadamo se, učiniti samo jednom.
  12. Dijete koje odnedavno ne nosi pelene smještate u auto, a da ga prethodno nijeste poveli da piški. Završiće tako da ćete ili manito tražiti wc u roku pola minuteaili čistiti autosjedište.
  13. Zaboravite pokriti pišu svog dječaka tokom presvlačenja. Nevjerovatno sa kojom preciznošću može ciljati u područje glave.
  14. Ostavite kafu nadohvat djeteta. U sekundi će biti na podu.
  15. Ne dopuštate drugima da vam pomažu. Većina ljudi je paranoično zabrinuta s prvim djetetom, ali najčešće shvate vremenom da im pomoć obično nude oni koji imaju puno više roditeljskog staža od njih.
  16. Ostajete dugo budni nakon što je beba zaspala, bez ikakvog važnog razloga. I tek sutra ujutro shvatite koliko je to bila loša ideja.
  17. Kupujete previše odjeće za bebu. Da, minijaturna je. Da, preslatka je. Ali nema šanse da će je beba svu iznositi.
  18. Slučajno lupite djetetovom glavom u okvir vrata kad ga nosite u spavaću sobu. Ili bilo gdje lupite njegovom glavom. Ili vam ispadne…
  19. Napuštate kuću i zatim shvatate da niste ponijeli dovoljno pelena. To se dogodi jedino kad idete u posjetu pedijatru ili rodbini sklonoj kritikovanju. Naravno.

Izvor: Magazin.hr

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply