Šta vam niko neće reći o periodu nakon porođaja?

U toku trudnoće se pripremate i inofrmišete o mnogo čemu u vezi sa trudnoćom i nakon nje, a za šta nas malo ko “pripremi” prolitajte na blogu Čarapice.
mamaibeba1Sigurno ste već čule sve te strašne stvari o porođaju. Ili ste, još bolje, imale sreću da ih iskusite. Iskustva su, naročito nakon otkrića magičnih anestetika, vrlo raznovrsna. Iz nekog razloga trudnice su uglavnom zainteresovane za ovaj, prvi, dio priče. Razmišljaju o porođaju, od njega strahuju ili mu se raduju, čitaju i slušaju iskustva. Nikada dosad nisam upoznala trudnicu koja se zapitala šta dolazi nakon toga.j
Majčinstvo je tako divna stvar, stvar intuicije, osjećaja i beskrajnog uživanja u bebi i neograničenoj ljubavi koja nas obuzima. To je nešto što će vam reći iskusnije mame. I u potpunosti su u pravu. Ali, period nakon porođaja nosi i neka ne baš prijatna iznenađenja, o kojima žene kao da su položile neki tajni zavjet ćutanja. Šta vam skoro nijedna neće reći o periodu nakon porođaja?
  1. Bol. U početku ćete se boriti s bolom. Bilo da je vaš porođaj bio vaginalni (namjerno ne kažem “prirodni” jer pod tim smatram samo onaj bez ikakvih medicinskih sredstava) ili carski, pripremite se za bol. Rana, osjećaj slomljenosti, praznine – sve je to prirodno i normalno nakon što je mali zamotuljak radosti napustio vaše tijelo. Dajte svom tijelu vremena da se oporavi.
  2.  Dojenje je teško. Da, to divno, predivno dojenje, može biti jako teško. Odmah na početku vrebaju mastitis, ragade, bol, slaba beba koja “mrljavi” i neće lijepo da sisa… Dodajte tome strah od toga da li je beba gladna, neispavanost, pritisak okoline i eto savršenog recepta za prekid dojenja. Ali, za utjehu – kada se uhodate – dojenje je pesma!
  3. Kilogrami ostaju. Sjećate li se svih onih ustajanja usred noći jer vam se jede “nešto slatko”? Zašto da ne, u trudnoći je sve dozvoljeno! Mnoge mame kažu kako su nakon porođaja kilogrami magično nestali. Činjenica jeste da ćete mršaviti nakon porođaja, naročito u prvom periodu, ali ako mislite da će svi kilogrami otići sami od sebe – moraću da vas razočaram. Ja se i dalje borim s viškom koji, doduše, spada sam od sebe (pretpostavljam zbog dojenja, ne mogu da se pohvalim pretjeranom disciplinom, kao ni fizičkom aktivnošću). Ali o izgledu kao prije porođaja i dalje mogu samo da sanjam. Kilogrami ostaju još neko vrijeme da vas podsjećaju na sve “grijehe” i tjeraju da sebi čvrsto obećate da u sledećoj trudnoći nećete jesti krofne u dva ujutru.
  4. Kosa opada. Mnogo. Vaša divna, njegovana kosa, koja je u trudnoći prosto blistala, nakon porođaja će riješiti da ne bude više tako poslušna. Negdje oko trećeg bebinog mjeseca je kosa iznenada počela da mi opada, i evo, do skoro sam se budila pipajući glavu, čisto da provjerim da li je nešto na njoj ostalo. Nikada, ali nikada ne gledajte novopečenu mamu s prekorom jer ima kosu skupljenu u konjski repić ili punđu. To je preživljavanje. Jedina dobra stvar je što i ova faza prolazi relativno brzo, pa će se i kosa oporaviti.
  5. Biće suza. Vrlo je vjerovatno da ćete se, ma koliko bili srećni zbog trenutnih dešavanja u svom životu, nakon porođaja bar jednom dobro isplakati. Zapravo, može se reći da ćete se upravo zbog velikih dešavanja u svom životu dobro isplakati. Ja sam pokušavala da kontrolišem suze, misleći da one znače da sam slaba. Nemojte praviti istu grešku, dopustite sebi da proživite sve te emocije kojih će i te kako biti. I ne vjerujte ženama koje nisu plakale nakon porođaja.
  6. Znojićete se. Kad se samo sjetim! Tu takođe nema pomoći. Priroda je riješila da pojača sve vaše mirise kako bi beba bila sigurna da je pored svoje, a ne neke druge mame. Šalim se, ne znam razlog, ali mogu da vam garantujem da se toliko nikada nećete znojiti u svom životu, pa makar trčale maraton. Ne zvuči nimalo prijatno, zar ne? Dobra stvar je što će vam to u prvim trenucima s bebom biti najmanje bitna stavka na svijetu.
  7. Ne možete razmaziti bebu. Budite non-stop uz svoju bebu. Ne pokušavajte da je ostavite da plače jer “plakanje širi pluća”. Ne pokušavajte da je uobročite niti vaspitate.
  8. Možda se nećete odmah magično povezati s bebom. I to je sasvim u redu. Nekima treba malo više vremena, nekima manje da bi postali svjesni novog člana porodice, svih divnih emocija koje polako nadolaze. Većina majki koje znam kažu da nisu odmah osetile “ono pravo”, od straha, umora i brige. Samo polako, bićete “upecani” vrlo brzo.
  9. Ne postoji pravi i pogrešan put u roditeljstvu. I ne dozvolite nikome da vas ubjeđuje u suprotno. Ne morate da radite onako kako vam drugi kažu. Dovoljno je da slušate sebe i svoju bebu i već ste na pravom putu da osvojite nagradu za naj roditelja na svijetu. Kako to mislite – šta je nagrada? Bebin prvi osmjeh, zna se!Izvor: Čarapice

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. I te kako iznenadjenih 🙂 Tek kad sam postala mama shavatila sam sta znaci recenica: “Porodjaj se brzo zaboravi.” Uvijek sam se pitala, kako moze da se tako brzo zaboravi ono sto toliko puno boli. A u stvari doceka vas toliko bolova, rana, pa dojenje, pa briga o tom divnom stvorenju, strahovi, nespavanje, da se vise ni ne sjecete da ste se porodili 🙂

Leave a Reply