Djeci treba čitati od rođenja jer to utiče na njihovo obrazovanje

parents look books with childrenČitanje djeci ima enorman uticaj na njihov akademski uspjeh i roditelji bi trebalo da im čitaju već od rođenja, najnovija je preporuka američke Akademije pedijatara.

Oni tvrde da pričanje priča ili čitanje u ranim fazama života zaista može biti predskazatelj koliko će djeca biti napredna u vrtiću, predškolskom uzrastu, u školi, a i u kasnijem obrazovanju.

Osim čitanja, i pjevanje, igranje, pričanje i slaganje rima među aktivnostima su koji promovišu ranu pismenost. Što dijete bude starije možete mu više čitati priče, slikovnice, pokazivati sličice prikladne njegovim godinama.

Važnost čitanja u ranoj dobi američki pedijatri ističu zbog slabe prakse u njihovoj zemlji gdje tek trećina roditelja svakodnevno čita svojoj djeci do pete godine.

Većina njih se slaže da gadgete i današnju modernu tehnologiju treba skloniti od male djece, pogotovo do njihove druge godine jer to drastično utiče na njihov vokabular.

Jedan od razloga je što tada roditelji s njima manje razgovaraju, kao i kada je uključen televizor, a djeca dokazano najviše riječi uče od svojih roditelja.

Izvor: 24sata.hr

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Kod nas iskustvo govori drugacije, mladji kojem sam manje citala ima bolje rezultate u skoli. Sa starijim sam imala vise vremena i citali smo jako puno, jedino sto stariji vise voli da cita knjige os mladeg, sto bi moglo da se dovede u vezu sa tim… nisam sigurna da to ima puno veze…

Leave a Reply