Šta podrazumijeva inicijativa Bolnice po mjeri beba?

babyfriendlyInicijativa Bolnice po mjeri beba, poznatija kao Baby friendly je međunarodna akcija koju UNICEF i Svjetska zdravstvena organziacija sprovode u svijetu od 1992. godine kako bi osigurali da porodilišta postanu centri za podršku dojenju.

U Crnoj Gori, Ministarstvo zdravlja i UNICEF su započeli uvođenje principa Bolnice po mjeri beba 2000. godine i prema zvaničnim infomacijama od ukupno 13 porodilišta u zemlji 11 ima oznaku Baby friendly.

To su porodilišta Kliničkog centra Crne Gore, opštih bolnica u Pljevljima, Nikšiću, Bijelom Polju i Baru, u domovima zdravlja Ulcinj, Mojkovac, Rožaje i Plav, i u privatnoj opštoj bolnici Meljine.

U skladu sa ovom inicijativom svaka zdravstvena ustanova koja pruža usluge njege majke novorođenčeta treba da:

  1. Ima zvanično usvojenu politiku podrške dojenju u pisanom obliku o kojoj se redovno obavještavaju svi zaposleni zdravstveni radnici.
  2. Obučava sve zaposlene zdravstvene radnike na način da su u stanju da primjenjuju politiku podrške dojenju u praksi.
  3. Obavještava sve trudnice o prednostima i tehnikama dojenja.
  4. Pomaže majkama da iniciraju dojenje u roku od pola sata nakon porođaja.
  5. Obučava majke tehnikama uspješnog dojenja i pomaže im da održe laktaciju čak i u situacijama kada su nakon porođaja primorane da budu odvojene od svojih beba.
  6. Ne daje novorođenim bebama ni jednu drugu hranu niti tečnost osim majčinog mlijeka, sa izuzetkom situacija kada je ishrana vještačkim mlijekom medicinski indikovana.
  7. Praktikuje zajednički smještaj koji dozvoljava majkama i bebama da budu zajedno 24 sata dnevno.
  8. Ohrabruje dojenje na zahtjev – prema potrebi bebe (bez vremenski određenih intervala).
  9. Ne dozvoljava davanje cucli bebama koje sisaju.
  10. Pomaže osnivanje i njeguje saradnju sa grupama za podršku dojenju i upućuje majke da im se obrate prilikom otpusta iz bolnice.

Sada kada je jasnije šta podrazumijeva incijativa Baby friendly, mislite li da 11 porodilišta u Crnoj Gori može da nosi ovu oznaku?

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. moze li neko da mi objasni gdje je ta podrska dojenju???? Meni su dijete doslovice bacili na krevet, doveli ga na podoj, i bas su mi dali podrsku.. carski rez i dojenje odmah, prvorotka… niko mi nije ni pokazao kako da drzim bebu.. A nasa cuvena dr neonatolog mi je zbog povracanja moje bebe rekla da prestanem da ga dojim, sto naravno nisam uradila. Bijeda da znam bolje od dr sta da uradim… i takva je nasa podrska dojenju PAPIR. Zato i mnoge majke nece da doje svoje bebe, prvo sto su sebicne drugo sto im nije imao ko objasniti da ne postoji nista bolje za bebu, nista ljepse za majku i nista snaznije za odnos sa bebom. Dojenje je s pocetka tesko, ali je u svakom momentu ogromna sreca i zadovoljstvo.. Mi i podrska u zdrastvu… ostatak price cu precutati..

  2. tijana_egura

    Aha baš! Ne znam za ostala, ali u KC imaju samo ovo štampano upustvo, a i njega sam vidjela tek 4. Put-2014. godine. Ovo ostalo je potpuna imaginacijs za naše porodilište. Čak se đeca odmah hrane formulama bez ikakvih konsultacija sa majkama!!!

  3. Sve pohvale porodilistu u Baru, nakon dva moja iskustva mogu reci da zasluzuje da nosi tu oznaku. Odnos zaposlenih prema porodiljama i bebama je takav da imate osjecaj da ste dio jedne velike porodice! I mislim da bi trebalo da se cuje jos prica iz Bara. Ja samo mogu da kazem: barske babice, svaka vam cast!

  4. Su?tina je da zaposlenima u ustanovama mora da se obezbijedi prvo bolji stepen edukacije o dojenju kako bi pruzali kvalitetniju podrsku i pomoc, a onda da nadlezni omoguce ostale osnovne uslove pa da na kraju kazemo da imamo ili nemao BF bolnice, jer ovo sto ovdje pise nemamo ni u jednom porodlistu kod nas, zasigurno

Leave a Reply