Strahovi kod trudnica u prvom tromjesečju

PIŠE: Sanja Obradović, dipl.psiholog, REBT psihoterapeut

strahovitrudnocaSa informacijom o postojanju trudnoće skoro paralelno se javljaju i strahovi, tako da je vrijeme trudnoće u istom trenu je najsrećniji, ali i najstresniji period u životu jedne žene.

Strahovi su provučeni kroz razna pitanja i zabrinuost koja uporno traži potvrdu da je drugačije. Drugo i drugačije stanje, odgovornost za novi život, posebna sreća zbog blagostanja u kom se nalazimo, zasigurno okupira misli i koncentriše ih oko novog života.

Pitanja koja se najčešće javljaju u prvom tromesječju trudnoće se kreću od toga da li će biti sve u redu sa plodom? Da li će uredno proći krizni period trudnoće – strah od pobačaja? Da li se plod normalno razvija? Kako treba sada da se ponašamo? Koliko da budemo aktivni? Kako da se hranimo? Da li dovoljno vitamina koje uzimamo preko hrane? Da li je osjećaj mučnine i povremene malaksalosti redovna pojava? Da li promjene koje osjetimo u predjelu stomaka znače da se nešto loše dešava, ili je to normalan proces? …? A iza svih ovih pitanja stoji stres i njegov uticaj na razvoj ploda.

Ovi strahovi se mogu nazvati i normalinim s obzirom da se javljaju kod većeg broja trudnica. Bitno je da znamo da uobičajeni strahovi i nemir ne mogu naškoditi djetetu, naprotiv, takve emocije “treniraju” dijete i pripremaju ga za život izvan mamino gstomaka. Ono što je bitno je da strahovi ne prelaze u konstantno razmišljanje i opsesivan odnos prema mislima koje imamo. Sve dok stanje u kom se nalazimo nas tjera na zdravo sjećanje obazrivosti.

Kada smo obazrivi onda idemo redovno na kontrole kod ginekologa, redovno se hranimo i pratimo savjete ginekologa ovo su stvari koje praktično smanjuju mogućnost da se „izgubimo“ u strahu.

Današanje stanje medicine je umanjilo stres i neizvjesnost koju buduća majka može imati. Ljekari su dostupni, a i savremena dijagnostika je toliko napredovala da vam lako mogu otkloniti sumnje. Tako da redovne kontrole umanjuju stres – ukoliko ljekar nije zabrinut ne trebate ni vi biti!

Razvoj ploda i normalan napredak trudnoće je povratna informacija koju dobijamo od stručnog lica i umiruje zabrinutost i pitanja da li je sve u redu sa plodom. Takođe, razgovori sa drugim trudnicama ili majkama umnogome umanjuju stres i zabrinutost. Informacije koje dobijamo su iskustvene i prilično umiruju simptome strepnje.

 

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply