Smjernice treba da obezbijede najbolju zdravstvenu njegu majkama i bebama

smjernice

Foto: UNICEF

Nacionalne smjernice ili vodiči za postnatalnu njegu majki i novorođenčadi trebalo bi da omoguće najbolju moguću zdravstvenu njegu majkama i bebama u postporođajnom periodu, a obavezne su za sve zdravstvene radnike.

Smjernice je pripremilo Ministarstvo zdravlja u saradnji sa UNICEF-om, a usvojila ih je Nacionalna komisija, na osnovu čega su postale obavezujuće i takozvani ustav za zdravstvene radnike, kako je objasnio ministar zdravlja Miodrag Radunović.

“Kliničke smjernice/vodiči su nešto što predstavlja standard u liječenju pacijenata i u Crnoj Gori i u Evropi. Usvojene kliničke smjernice su obaveza zdravstvenog radnika da ih primjenjuje, a to je dobrobit za porodilju, za dijete i samog doktora i garantuje viši kvalitet zdravstne zaštite”, rekao je on na konferenciji za novinare..

Smjernice Zdravstvena zaštita u porođaju (962 downloads) , Novorodjenačka_žutica1.pdf (151 downloads) Rutinska postnatalna zaštita
žene i njene bebe nude i savjete o intervencijama i procedurama u slučajevima kada je potrebna dodatna postporođajna njega.

Na pitanje novinara ko će kontrolisati primjenu smjernica, Radunović je pojasnio da postoji komisija za kontrolu kvaliteta u zdravstvenim ustanovma kao i poseban direktorat u ministarstvu.

Šef predstavništva UNICEF-a Bendžamin Perks ocijenio je da smjernice predstavljaju međunarodni koncenzus o trenutnom stanju najbolje prakse zasnovane na najnovijim naučnim dokazima I istraživanju.

“Da bi se smjernice primjenjivale u najboljem interesu majki i novorođenčadi, moraju se redovno pratiti i ažurirati”, kazao je on.

Radunović je podsjetio da je Ministarstvo zdravlja posljednjih godina posvetilo pažnju uređivanju segmenta zdravstvene zaštite koji se odnosi na majku i bebu.

Zajedno su, kako je naveo,  pokrenuli Baby friendly programu Crnoj Gori, odnosno inicijativu Bolnica po mjeri djeteta čiji je cilj na globalnom nivou da porodilišta budu centri za podršku dojenju.

Od 13 porodilišta u Crnoj Gori, kakako je rekao Radunović, Baby friendly status ima 11 i to u Kliničkom centru Crne Gore, opštim bolnicama Pljevlja, Nikšić, Bijelo Polje, Berane i Bar ali i u domovima zdravlja Ulicinj, Mojkovac, Rožaje i Plav, kao i u privatnoj opštoj bolnici Meljine.

Perks je ocijenio da ohrabruje činjenica da je Crna Gora zemlja sa niskom stopom smrtnosti odojčadi i sa dobro razgranatom i dostupnom mrežom domova zdravlja i bolnica, koje su adekvatno snabdjevene i pružaju dobru osnovnu podršku, međutim kaže da je važna i njega i pažnja koja se posvjećuje majkama i novorođenčadima kako bi se obezbijedilo zdravo materinstvo i porođaj.

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply