U udruženju Roditelji očekuju da će istraživanje izazvati promjene

logo udruzenje redesignUdruženje Roditelji nije iznenađeno rezultatima istraživanja višestrukih pokazatelja o stanju prava žena i djece u Crnoj Gori jer su prepoznati nedostaci upravo u oblastima na koje uporno ukazuju već tri godine, od početka rada, ali se nadaju da će upravo ono služiti kao podstrek promjena koje moraju da uslijede.

Iako su očekivali loše rezultate u podacima koji se odnose na dojenje djece u Crnoj Gori, iz Udruženja kažu da su se nadali da smanjenja broja dojene djece u odnosu na istraživanje iz 2005. godine neće biti.

“Istraživanje koje je uradio Monstat uz podršku UNICEF-a samo je još jedan dokaz da se u ovoj oblasti mora puno toga uraditi, ne da bi brojke ili procenti bili veći nego da bi što veći broj majki dobio adekvatnu pomoć i podršku u toku dojenja kako bi njiihova djeca imala priliku da dobiju nezamjenljiv izvor ishrane”, smatra Ana Vujnović iz udruženja Roditelji.

U ovoj organizaciji su sigurni da njihov projekat  koji se odnosi na zalagnje za izradu nacionalnih smjernica posvećenih dojenju, a koji je samo jedan od nekoliko koje će  u naredom periodu realizovati u vezi sa ovom temom, može da pomogne sveobuhvatnijoj i jedinstvenijoj podršci i načinu savjetovanja dojilja, kako bi što duže dojile djecu. Oni se nadaju da će nadležne zdravstvene ustanove i Ministarstvo zdravlja prepoznati važnost preporuke predstavnika UNICEF-a, a na osnovu rezultata istraživanja, da priroritet reforme u oblasti zdravstva bude primjena inicijatve Baby friendly u bolnicama i da će se potruditi da je primjene u svim njenim segmentima, a ne samo u nekim.

“Nadamo se da će se u tom cilju ubuduće voditi računa o posljedicama donošenja odluka koje utiču na kvalitet njege majke i bebe, poput odluke o naplaćivanju prisustva porođaju partnera ili neke druge osobe bliske trudnici, za koju smo ranije istakli da diskriminiše roditelje koji nijesu u mogućnosti da izdvoje novčana sredstva koja nikako nisu zanemarljiva, imajući u vidu socijalno-ekonomsko stanje u našoj zemlji”, navela je Vujnović u saopštenju.

Udruženje Roditelji je pozdravilo preporuke UNICEF-a koje se odnose na predškolsko obrazovanje djece u Crnoj Gori i na povećanje obuhvata djece, jer smo saglasni da je ovaj dio obrazovanja veoma važan, kako za djecu tako i za njihove roditelje. Oni podsjećaju na činjenicu da Crna Gora ima problema sa kapacitetima u javnim predškolskim ustanovama, kao i da će njegovom ublažavanju doprinijeti gradnja sedam novih vrtića, ali smatraju da su moguća i prijeko potrebna još neka rješenja koja mogu pomoći u kraćem roku, s obzirom na to da je gradnja u fazi najave.

Udruženje se zvanično obratilo Ministarstvu prosvjete sa predlogom da, u saradnji sa upravama javnih predškolskih ustanova, razmotri uvođenje popodnevnog rada, ali ne samo za djecu iz starijih vaspitnih grupa (kako se to već sada organizuje u pojedinim vrtićkim jednicima kao dio pripreme za školu), već i za sve ostale grupe.

Oni smatraju da bi se ovim modelom rasteretio rad vaspitača i da bi broj djece u grupama bio smanjen i doveden na prihvatljiv nivo, a što je takođe veoma važno, bio bi povećan i sadašnji obuhvat od 40 odsto djece predškolskim obrazovanjem i vaspitanjem u zemlji.

Udruženje Roditelji je najavilo da će u narednom periodu značajan dio aktivnosti posvetiti ovim oblastima, ali i još nekim segmentima u kojima su istraživanjem UNICEF-a prepoznati izazovi, kako bi pokušalo da u skladu sa svojim mogućnostima doprinese promjenama.

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply