Pogoršani podaci koji se odnose na dojenje, na još nekoliko oblasti treba raditi

porodicaU Crnoj Gori je u posljednjih skoro deset godina smanjen procenat isključivo dojene djece, i to samo jedna od oblasti na čijem unaprjeđenju zemlja treba još da radi među kojima su neliko segmenata razvoja djece u ranom djetinjstvu, dječja zaštita, obrazovanje i zdravlje, pokazalo je najnovije istraživanje UNICEF-a.

Podaci Istraživanja višestrukih pokazatelja stanja prava žena i djece u Crnoj Gori, sprovedenog 2013. godine pokazuju i napredak u nekim oblastima, kao na primjer podatak da ke 94 odsto djece uzrasta od 36 do 59 mjeseci dostiglo očekivani nivo razvoja, kao i da gotovo sve žene u Crnoj Gori djecu donose na svijet u zdravstvenim ustanovama.

U okviru istraživanja, koje je Monstat sproveo uz podršku UNICEF-a, ispitano je ukupno 4.052 domaćinstva u čitavoj zemlji i dodatnih 615 domaćinstava u romskim naseljima.

Iz UNICEF-a kažu da, iako je majčino mlijeko najbolji način ishrane bebe tokom prvih šest mjeseci života, samo 17 odsto djece tog uzrasta u Crnoj Gori isključivo (bez dodataka poput vode, čajeva…) sisa. Taj procenat je smanjen u odnosu na 2005. godinu kada je objavljeno posljednje istraživanje o stanju prava žena i djece, kada je iznosio 19 odsto. U romskim naseljima i isključivo doji u prvih šest mjeseci 14 odsto žena.

Istraživanje pokazalo i da manje od polovine djece odnosno 40 odsto u Crnoj Gori uzrasta od 35-59 mjeseci pohađa vrtiće. Taj procenat je još niži u romskim naseljima – samo 19 odsto.

“To je podatak koji zabrinjava, jer uspjeh djece u školi zavisi od socijalnih, emotivnih i kognitivnih vještina koje djeca razvijaju u prvih šest godina života, a predškolsko obrazovanje to djelotvorno podstiče”, ocijenjeno je u UNICEF-ovom saopštenju.

Prema nalazima istraživanja, samo 16 odsto roditelja u Crnoj Gori koristi nenasilne metode disciplinovanja djece uzrasta od 1-14 godina, dok čak njih 69 odsto koristi neki od nasilnih načina. Stanje je slično i u romskim naseljima, gdje 11 odsto roditelja koristi nenansilne metode, a 64 odsto njih pribjegava nekim.

“Takvi podaci izazivaju zabrinutost, jer nasilni načini disciplinovanja djece utiču da dijete ima loš stav o sebi; podrivaju samopouzdanje i samopoštovanje djeteta; dovode do negativnih osjećanja prema roditelju koji koristi nasilne metode disciplinovanja, te narušavaju povjerenje koje dijete ima u roditelja”, ukazuju iz UNICEF-a.

Cilj ovog istraživanja, koje se sprovodi širom svijeta uz podršku UNICEF-a, jeste prikupljanje statistički pouzdanih i međunarodno uporedivih podataka po nizu pokazatelja u oblastima zdravlja, obrazovanja, zaštite djece i HIV/AIDS.

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply