Ubodi insekata – kako regovati?

ujedkomarcaJedna od neugodnih strana ljeta su ubodi insekata. Oni su najčešće bezazleni, ali kod neke djece mogu izazvati poteškoće zbog koje će roditelji potražiti pomoć lijekara. Ubodi insekata kod većine ljudi dovode do lokalne reakcije (crvenilo, bol, otoka) koja nastaje kao posljedica ulaska toksina insekta u kožu. Ubodi insekata kod osjetljivih osoba izazivaju i alergijske reakcije.

U najvećem broju slučajeva ubod insekta izativa malu lokalnu reakciju, lokalno crvenilo i otok. Ona može biti minimalna i praktično beznačajna, što je najčešće i slučaj. Dijete se uglavnom žali samo na svrab. Takva reakcija prolazi sama od sebe i najčešće ne zahtijeva intervenciju. Kako bi se ipak ublažili simptomi svraba može se staviti hladan oblog.

Veću pažnju treba obratiti na ubode koji su se dogodili na području glave (blizu ili u ustima, blizu oka ili na području uha). Ubodi na tim mjestima imaju veću sklonost nešto izraženijoj reakciji, crvenilo i otok može biti veće i značajnije, a samim tim dijete će se često žaliti i na bol. U tim slučajevima potražite pomoć svog lijekara.

Opasne alergijske reakcije

Neka djeca na ubod insekata uvijek reaguju alergijskom reakcijom. Lokalna reakcija na koži tada je jače izražena (crvenilo, otok i bol). Kod takve djece važno je savjetovati se s nadležnim pedijatrom ili lijekarom porodične medicine kako bi se adekvatno pripremili za topliji dio godine kada su ubodi insekata česti.

U rijetkim slučajevima može se razviti i opšta alergijska reakcija koja će se manifestovati promjenama po cijeloj koži (urtikarija ili koprivnjača), ali može se razviti i prava anafilaktička reakcija koja bez adekvatnog liječenja može završiti smrtonosno. Tada se simptomi razvijaju vrlo brzo, a uključuju stezanje u grudima, poteškoće gutanja, naglu promuklost, svrab i osip cijelog tijela, grčeve ustomaku, mučninu, prolov, preznojavanjei osjećaj tjeskobe. Anafilaktička reakcija je hitno stanje i zahtjeva neodložnu lejkarsku. Srećom, takva reakcija kao posljedica uboda ili ugriza insekata je rijetka.

Ubodi insekata događaju se najčešće na nezaštićenim dijelovima tijela, na licu, rukama, nogama. Ubode možemo prevenirati pokrivanjem tih dijelova tijela što je pri visokim temperaturama teško. Međutim, prilikom boravaka s djecom na otvorenom (pogotovo predveče ili rano ujutro kada su insekti najaktivniji), treba izbjegavati mjesta gdje je veća koncentracija insekata kao što su riječna područja, ustajale vode, visoke trave. Prilikom boravka na plaži ne držati otvorena pakovanja proizvoda kao što su slatkiši, voće, voćni i slatki sokovi, koji privlače insekte.

Kada se radi o ponavljanim ubodima (kao što su ubodi komaraca) reakcija kože je intenzivnija kod male djece, a postaje sve blaža kako dijete raste. Zato male bebe mogu imati jaku reakciju kože (crvenilo, otok) nakon uboda komarca, i to je normalno.

U slobodnoj prodaji mogu se kupiti sredstva koja odbijaju insekte, takozvani repelenti. U slučaju da koristite takva sredstva za vaše dijete pažljivo pročitajte uputstvo i koristite isključivo sredstava namijenjena djeci (nikako  za odrasle) u preporučenoj dozi.

Ubod pčele

Nakon uboda pčele, na mjestu uboda ostaje žaoka. Iz njega se postepeno oslobađa otrov koji izaziva lokalne i/ili opšte simptome. Iz tog razloga žaoku treba što prije ukloniti iz kože.

Ubod ose i stršljena

Ose i stršljeni su agresivni insekti koji često napadaju, čak i kada nisu uznemireni. Njihovi otrovi sadrže nešto agresivnije sastojke pa su i reakcije koje izazvaju  teže.

Ujed pauka

Ujed pauka je bezbolan, simptomi se javljaju nakon sat vremena i uključuju bol, grčeve i ukočenost mišića, otežano disanje, povišenu tjelesnu temperaturu. Ako sumnjate na ugriz pauka javite se svom lijekaru.

Ugriz krpelja

Krpelj može ugrizom prenijeti neke mikroorganizme koji uzrokuju bolest. Većina krpelja nije zaražena mikroorganizmima, međutim postoje područja u kojima je veća mogućnost da krpelj prenese uzročnika bolesti. Krpelji mogu prenijeti mikroorganizme koji uzrokuju krpeljni meningoencefalitis, boreliozu i rikeciozu. U slučaju ugriza, krpelja treba u potpunosti  odstraniti čupanjem. U slučaju pojave simptoma, koji se kod ugriza krpelja javljaju nakon 7 do 14 dana (promjene na koži, simptomi slični gripi), javite se svom lijekaru. Nakon boravka u prirodi obavezno pregledajte kožu djeteta.

Praktični savjeti

  • Operite kožu na mjestu uboda.
  • Na mjesto uboda insekta staviti hladan oblog.
  • Koristite preparate koji ublažavaju svrab, ako je potrebno.
  • Ne hodajte bosi po travi.
  • Slatke namirnice držati pokrivenima, pogotovo na otvorenom.
  • Pokriti izložene dijelove tijela.
  • U slučaju preosjetljivosti djeteta na ubod insekata savjetovati se s nadležnim lijekarom radi pravovremene terapije.
  • U slučaju jako izražene lokalne reakcije (pogotovo u području glave) i/ili pojave opših simptoma, javite se svom lijekaru

Izvor: Klokanica

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. moju cerku je pre 3 god ujeo neki insekt koji izaziva izliv krvi. napravio se hematom velicine jajete. morala je da pije antibiotik, a hirurg je rekao da ce morati do da operise ako ne pocne da se smanjuje. isli smo na kontrole svakih nekoliko meseci. tek posle god. dana je otok sasvim nestao. sva sreca da je covek znao odmah o cemu se radi

Leave a Reply