Analiza inspekcije pokazala da nema salmonele u hrani, oglasile se i učiteljice

bollnicabarAnaliza uzoraka hrane iz hotela Planinka na Žabljaku koju je uradila Zdravstveno-sanitarna inspekcija nije pokazala prisustvo salmonele, koja je u Domu zdravlja u Baru izolovana epidemiološko analizom kod osnovaca iz barske škole “Blažo Jokov Orlandić”.

Oko 80 mališana iz te škole  prethodnih dana imalo je stomačne probleme, a za devetoro je potvrđeno da su zaražerni bakterijom salmonele nakon što su se vratili iz škole prirode na Žabljaku.

“Vanrednim uzorkovanjem dana 3. juna 2014. uzeto je ukupno 14 uzoraka hrane, 13 briseva, od toga su dva uzorka higijenski neispravna i to zbog povećanom broja aerogenih bakterija. Salmonela nije izolovana. U svim dokazanim slučajevima, neispravnost hrane i briseva preduzete su najstrožije zakonom kaznene mjere, novčane kazne i prijave za pokretanje prekršajnog postupka protiv odgovornih lica. Odgovorna lica su, u ovom slučaku, HTP Primorje, sa sjedištem u Tivtu”, kazala je za TV Vijesti Olivera Lučić Miler, iz Zdravstveno-sanitarne inspekcije.

Novčane kazne se kreću od najmanje pet hiljada eura, a od upravnih mjera je prije osam dana izrečena zabrana upotrebe slastičarnice u hotelu Planinka koja je još na snazi. Zabrana traje dok se ne očisti i dezinfikuje pribor, oprema, uređaji i prostor poslastičarnice i ostalih djelova kuhinje od strane ovlašteme institucije.

Povdom trovanja danas su se saopštenjem, javnosti obratile učiteljice koje su bile sa učenicima u hotelu Planinka – Staša Barabaš, Dragica Bokan, Stanislava Nonković, Admira Agović Osmanović, Suzana Petranović i Zorica Koprivicakoje su zatražile da se pronađe uzrok i otkloni svaka mogućnost da se ubuduće ovako nešto ponovi.

One su napisale da osjećaju, na prvom mjestu, moralnu  potrebu da se, kao odjeljenjske starješinke i direktne učesnice aktuelnih dešavanja, ovim oglase i iznesu svoje viđenje cjelokupne situacije, a čekale su  da se učenici oporave i njihovo zdravstveno stanje poboljša, pa zato ranije nijesu reagovale, objavio je portal Analitika.

“Poštujući kompletnu planiranu i predviđenu proceduru, svjesne odgovornosti i težine posla koji nas očekuje u svakodnevnoj dvadesetčetvoročasovnoj brizi, krenuli smo na put puni entuzijazma, koji nije jenjavao do posljednjeg dana, tačnije – do dolaska u Bar. Svaki trenutak smo brižljivo isplanirale i realizovale, na opšte zadovoljstvo učenika. Ništa nije nagovještavalo da će se ovih nekoliko prelijepih dana, ispunjenih dječijim smijehom, radošću, raznovrsnim aktivnostima i saznanjima, pretvoriti u agoniju, neposredno nakon povratka”, piše u njihovom saopštenju.

Povrijeđene su, kako navode, izjavama pojedinaca koji indirektno prebacuju odgovornost na njih, tvrdeći da su djeca konzumirala hranu kupljenu na kioscima ili u marketima.

Svaki dječiji korak je, kako tvrde učiteljice, budno propraćen.

“Istina je da su učenici trgovali u marketu Voli, jer drugih prehrambenih otvorenih objekata u ovom dijelu grada i nema. Ta trgovina bila je usmjerena isključivo na flaširanu vodu, sokove i konditorske proizvode. Za ostalim nije ni bilo potrebe, s obzirom na to da su u hotelu dobijali tri obroka i užinu”, dodaju one.

Učiteljice su, kako navode, imale dobru saradnju sa osobljem hotela, u smislu formiranja menija, dobijanja dodatnih obroka i rješavanja tehničkih problema.

One smatraju da torta, koja je stigla iz Bara i koja se pomijala kao uzrok trovanja, ne može to i biti jer su je jeli jedino učenici odjeljenja V-1, a samo su oni prošli bez ikakvih posljedica, i nakon povratka sa Žabljaka redovno pohađaju nastavu.

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply