Otvoreno Savjetovalište za brak i porodicu

U Domu zdravlja Podgorica od danas je počelo da radi Savjetovalište za brak i porodicu, u sklopu zdravstvenog objekta Centar u kome će stručni tim pružati usluge utorkom i četvrtkom od 12 do 14 časova.

Sve informacije zainteresovani građani mogu da dobiju putem kol centra Doma zdravlja Podgorica na broj 19816.ž

Direktor Doma zdravlja Nebojša Kavarić  kazao je da je ovaj sadržaj dugo očekivan i neophodan, a njim se želi doprinijeti unapređenju zaštite porodice i odnosa u njoj sa pozicije javnog zdravstvenog interesa.

U Savjetovalištu će građani Podgorice moći da dobiju savjetodavne usluge iz oblasti bračnih i porodičnih odnosa kako bi prepoznali i preventirali eventualne poremećaje u porodičnim odnosima. Cilj Savjetovališta je razvijanje zdrave i funkcionalne porodice u zajednici i prevenciju porodičnih disfunkcija.

“Naša porodica kao institucija je izvorište svih dobrih stvari koje se pojavljuju u odrastanju i razvijanju djece, ali je nažalost isto tako i izvor mnogih problema i posljedica zbog disfunkcionalnosti”, kazao je Kavarić i dodao da je porodica kao zajednica u Crnoj Gori i dalje zatvorena zbog čega javne institucije i nevladine organizacije trebaju aktivnije da se uključe u rješavanje problema koje ima.

U savjetovalištu će raditi multidisciplinarni tim stručnjaka – psiholog, sociolog, psihijatar i pedijatar, a sarađivaće i sa Udruženjem Roditelji kako bi lakše došli do klijenata kojima treba pojedinačno ili grupno savjetovanje. Na taj način će se, kako očekuje Kavarić, lakše i uticati  na proces edukacije kako kod zdravstvenih radnika i socijalnih službi, tako i kod klijenata.

Psihološkinja i porodični psihoterapeut, Sanja Maraš koja je u timu Savjetovališta je kazala da će ono prestavljati javnu psihoterapijsku službu otvorenu za sve građane I pojedince koji imaju neki porodični problem ili neku dilemu i potrebu za savjetovanjem. Ona je najavila da će u Savjetovalištu biti pružana i psihoedukacija koja je jako potrebna jer statistika govori da se broj razvoda povećava.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply