Urtikarija ili koprivnjača

PIŠE: dr Vjera Janković, PZU Doktorica Mica

koprivnjacaUrtikarija ili koprivnjača je jedna od najčešćih alergijskih bolesti. Lako se prepoznaje jer se vide promjene koje zaista liče na „trag“ koprive koja je ožarila kožu.

Promjene su crvene (ponekad sa blijedim centrom ili sa mjehurićima), često su iznad ravni kože, obično su nepravilnog oblika i veličine. Nekada su grupisane (slivene), i dok jedne izbijaju, druge se povlače. Ponekad idu u naletima, čas se povuku, čas opet se pojave. Nema pravila gdje će se javiti po koži, a svrab (ponekad nesnosan) je uvijek prisutan. Sve ovo nastaje zbog proširenja krvnih sudova kože, usled alergijske reakcije.

To je alergija, skoro uvijek na nešto što je ušlo na usta. Rjeđe se javlja kad se neki alergen udahne, ili zbog kontakta sa alergenom preko površine kože. Nekada se može dobiti i prilikom naglog izlaska iz tople prostorije na hladnoću ili posle fizičkog napora.

Skoro svaka vrsta hrane može da izazove alergiju. Orašasti plodovi (kikiriki, lješnici, bademi…), med, jagodičasto voće, kremasti kolači, čokoladne poslastice, eurokrem, mesne prerađevine, plodovi mora, jaja…Čak i namirnice koje je dijete mnogo puta jelo mogu jednom izazvati alergijsku reakciju.

I ljekovi mogu biti uzrok koprivnjače, ali mogu dati i potpuno drugačije alergijske reakcije. Ni tu nema pravila, alergija se može desiti čak i na ljekove koji su se puno puta koristili bez problema, čak i na ljekove koji se daju za liječenje alergijskih bolesti (naravno,ovo se veoma rijetko javlja).

Što roditelji mogu sami da urade?

Pošto znate da vam je dijete sklono alergijama sigurno imate neki od ljekova – antihistaminika. Čim vidite koprivnjaču i dijete koje se češe, odmah dajte jednu dozu antihistaminika (Claritin, Presing, Aerius). Potom gledajte dijete, ako se normalno ponaša, mirno diše, nema otoka usana, kapaka i ušnih školjki nema razloga za paniku, kod doktora možete i ujutro ako se sve desilo noću.

Obično se antihistaminik uzima dan-dva poslije potpunog povlačenja koprivnjače.

Dijete treba odvesti u najbližu zdravstvenu ustanovu (ili pozvati hitnu pomoć) u sledećim situacijama:

– ako otežano diše i kašlje u napadima;
– ukoliko se vidi otok usana, očnih kapaka ili ušnih školjki;
– ako i pored davanja antihistaminika ne prestaje da se češe, veoma je uznemireno, ne može da zaspi.

Da li odmah treba uraditi alerijsko ispitivanje?

Ne treba! Prvo treba da prođe koprivnjača, a pod terapijom nema smisla raditi alergijsko ispitivanje. Ako je jasno posle koje hrane se javila urtikarija sa pedijatrom se posavjetovati o dijeti i izbjegavanju alergena.

Najčešće zablude o urtikariji – koprivnjači

  • Nemoguće da je alergija. Nikada do sada moje dijete nije bilo alergično, a i u porodici niko nije alergičan.

Vrlo česta zabluda. Alergija može da se javi bilo kada. I posle hiljadu unosa jedne namirnice, hiljadu prvi put može da nastane alergija. Čak i kad nema alergija u porodic i(a to je malo vjerovatno) dijete može da reaguje koprivnjačom.

  • Ima ih svuda po tijelu mora da je mnogo opasno.

Broj promjena na koži nije pokazatelj težine alergijske reakcije. To što mnogo svrbi i ružno izgleda nije strašno dok god dijete normalno diše i dobro se osjeća.

  • Brzo u hitnu pomoć! Dijete može da se uguši čim se pojave promjene po koži.

Srećom nije tako! Kod ogromne većine djece se neće razviti opasna alergijska reakcija i gušenje na samom početku koprivnjače.

  • Dijete treba odmah da dobije hormonsku injekciju, da se nešto ne iskomplikuje.

Ovo se odavno ne radi! Hormoni su zapravo kortikosteroidi koji su efikasni kod alergija ali se ne daju na početku koprivnjače.Uvijek se prvo daje antihistaminik.

  • Mora da je teška alergija jer traje već 5 dana, nikako da prođe.

Potpuno je normalno da koprivnjača traje nekoliko dana, pa čak i duži period. Takođe je normalno da se promjene po koži povremeno javljaju i nestaju i ako je dijete pod terapijom. To je tako jer treba vremena da se alergen izluči iz organizma.

  • Ne treba kupati dijete dok ima koprivnjaču.

Totalna zabluda! Dijete treba da se kupa, ali se izbjegavaju novi sapuni i šamponi.

  • Potrebno je neodložno uraditi alergo testove da se vidi na šta je dijete alergično.

Potpuno besmisleno, pogotovo dok dobija terapiju. Dovoljno je pratiti posle koje namirnice se javlja urtikarija i takvu hranu izbjegavati. Napravi se lista „glavnoosumnjičenih“, koje kasnije treba ispitati.

  • Dijete ništa ne smije da jede, mora biti na strogoj dijeti.

Srećom, ovo nije tačno. Potrebno je izbaciti iz ishrane ono što je sumnjivo. Najčešće su to koštunjavo voće, kikiriki, čokolada, jagodičasto voće, bjelance, med.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply