Milica Novković o vaspitanju bez kazne u ponedjeljak u Podgorici

milicanovkovicAutorka knjige Porodični bukvar, profesorica Milica Novković, održaće u ponedjeljak, 19. maja od 20 sati besplatno predavanje Vaspitanjem bez kazne i nagrade do smanjenja nasilja u porodici, vrtiću i školi u objektu Banja u Podgorici, (ispod mosta na Ribnici, gdje se nalazi i knjižara Karver).

Predavanje je namijenjeno roditeljima, vaspitačima i svima koji rade sa djecom, a promoviše model drugačijeg, takozvanog stvaralačkog vaspitanja koji je i opisan u Porodičnom bukvaru. Predavanje zajedno organizuju udruženje Roditelji, vrtić Svetionik iz Bara i Kulturno-infomativni centar „Budo Tomović“, koji je ustupio salu.

U okviru posjete Crnoj Gori Novković je ove sedmice održala predavanja u Tivtu i Kotoru, a sjutra će razgovarati sa roditeljima i vaspitačima u PPU Vini Pu u Budvi. U ponedjeljak će biti gost i PPU Pinokio, a nakon Podgorice predstaviže u Baru način vaspitanja koji zagovara i promoviše.

U Porodičnom bukvaru Novković sugeriše da se stereotipan princip kažnjavanja i nagrađivanja djeteta zamijeni modelom strpljivog razumijevanja i objašnjavanja, opraštanja i ispravljanja dječijih grešaka. Tako vjeruje da se u mališanu podstiče stvaralačko jezgro sa kojim svako zdravo dijete dolazi na svijet.

Princip Milice Novković, koja se zalaže za način vaspitanja bez kazni i nagrada, nastao u Srbiji 1932. godine. Njegov tvorac je pedagog prof. Petar Savić u djelu Nova škola, a Novkovićeva ga je, kao profesor književnosti, 25 godina primjenjivala u praksi. Posle smrti svoga učitelja, Milica je otvorila privatni vrtić i shvatila da se princip stvaralačkog vaspitanja može primijeniti i na porodicu.

Udruženje Roditelji poziva zainteresovane da prijave prisustvo na email adresu [email protected] ili broj telefona +382 67 60 00 87 zbog velikog interesovanja i ograničenog broja mjesta.

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Draga Svetana, da ste procitali tekst vidjeli biste da je Podgorica jedan od gradova u kojima ce biti odrzano predavanje odnosno ds je vec bilo u nekim gradalovima na primorji,sjutra ce u Budvi, a u utorak u Baru. Moramo Vam jos i reci,a vjerujte na osnovu iskustva posljednje tri godine da pricamo, da mi ne uspijevamo u ostalim opstinama da animitamo roditelje za mnoge stvari,cak ni za predlaganje ideja i osmisljavanje realizacije ma sta to bilo. Da znamo i udruzenje Roditelji ima isti problem. Sustina je malo se i ukljuciti,i sve se moze, sigurni smo u to

  2. Procitala tekst, naravno!Ali sve se ste sveli na Podgoricu .Generalno gledano u svemu je tako.Niksic i sjever u potpunosti zanemareni.Mada,da budem iskrena, ne znam kakav bi bio odaziv za bilo kakav skup.Treba malo vise truda i upornosti da se udahne opet vazduh i ozivimo malo iz ove hibernacije.Budite malo “agresivniji” u animiranju 🙂

Leave a Reply