Gradovima Crne Gore nedostaje veliki broj sadržaja za porodicu

porodicaaRoditeljima u Crnoj Gori, u gradovima u kojima žive nedostaje veliki broj sadržaja potrebnih za djecu i cijelu porodicu, od kojih je većina “osnovnih” odnosno onih koji se podrazumijevaju u razvijenim zemljama.

Portal Roditelji.me je pitao roditelje da navedu šta bi voljeli da u svom gradu imaju kako bi njihov i život njihove djece ali i fukcionisanje porodice učinili jednostavnijim i ispunjenijim.

U većini gradova iz kojih su se javljali roditelji, kako kažu, nedostaje uređenih dječijih igrališta i zelenih površina ali i vrtića. Država se opredijelila da izgradi 7 novih vrtića u Crnoj Gori, ali još nije poznato niti najavljeno kada će njihova gradnja početi, ni biti završena.

Glavnom gradu, koji još I ima najviše sadržaja za porodicu, trebaju prema mišljenju roditelja zelene površine, posebno u dijelu grada Stari aerodrome, gdje nema ni igrališta, ni prostora za šetnju i rekreaciju. Na prostoru Starog aerodroma praktično da nema zelenila jer su novi stambeni blokovi, primjećuju roditelji, napravljeni tako da se za te namjene nije ostavljalo prostora.

U tom dijelu grada je nedavno počela prva faza realizacije projekta nevladine organizacije Naša akcija, pod nazivom Novo lice Starog aerodrome u kojoj će dječije igralište preko puta Vojnih zgrada biti obnovljeno, ali će dobiti i novi dio – Street Workout odnosno park za stariju djecu, fudbalski i košarkaški teren.

Roditelji ukazuju i na to da u Podgorici nema nijedna atletska staza, kao n iposebna staza za bicikliste kojih je u posljednje vrijeme sve više. Na brdu Gorica se žale da nije bezbijedno šetati sa djecom jer se biciklisti ali i motociklisti spuštaju velikom brzinom, pa to predstavlja opasnost i z aodrasle. U pojedinim naseljima poput Zlatice se žale da ni trotoar nemaju, a time se ne mogu pohvaliti ni na Zabjelu.

Zatvoreni bazen već duže traže kak onajmlađi stanovnici Glavnog grada tako i oni malo stariji kako bi mogli da se bave sportovima I rekreiraju i u zimskom periodu. Iz Glavnog grada je najavljivano čak pet zatvorenih bazena, ali je sve ostalo samo na najavi.

Roditelji su svjesni da građani ne vode računa o zajedničkoj imovini i javnim površinama, zbog čega se velikom brzinom uništava, pa predlažu da se uz pomoć čuvara zaštite parkovii igrališta od vandalizma ili da se agažuju dežurni policajci u svakom naselju.

Roditelji predlažu i da se na obalama rijeka Morače i Ribnice naprave uređena šetališta I kupališta kako bi porodice mogle da uživaju u ljetnjim danima. Ukazuju svake godine, posebno u toku ljeta i u januaru kada su djeca na raspustu, da nema nikakvih sadržaja za njih.

U ostalom gradovima je zahtjeva mnogo više,treba dodati još puno stavki. U Nikšiću traže lutkarsko I dječije pozorište, u Herceg Novom bioskop, vrtiće, tržne centre, igraonice… Svuda nedostaju javni toaleti, a Tivćani i Kotorani nemaju gdje ni da presvuku bebe kada izađu u šetnju, a nedostaje im I igraonica gdje bi bar na par sati mogli da odvedu djecu.

Risnu trebaju osnovne stvari kao što su ležeći policajci u naseljenim mjestima u blizini škola i vrtića, kao i bar jedan park koji će biti uređen i sigurno opremljen za najmlađe.

U Budvi, kako kažu roditelji nema dovoljno vrtića pa oni napominju da je najmanje potreban još jedan ali i igralište, uređene staze za šetnju, klizališta, pozorište i sve ono što bi moglo da ispuni djeci vrijeme za igru i rekreaciju.

Da nije ništa bolja situacija ni u Ulcinju pokazuju i primjedbe roditelja da nema bazena, parkova, igrališta i kreativnih radionica.

Na sjeveru je ista situacija, pa, tako na primjer, u Plavu I Bijelom Polju kažu da su igralište i parkovi ono što je potrebno djeci kao osnovno gdje bi se mogli igrati ali i kreativne radionice gdje bi se mogli dodatno zaokupirati nekim korisnim I kreativnim poslom.

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. U Crnoj Gori nedostaju druge osnovne stvari, kao sto su skolstvo i zdravstvo. Ovo sadasnje stanje je na nivou 50ih godina proslog vijeka. U barskoj bolnici vec duze vrijeme nema pedijatra u trecoj smjeni. Juce ni u drugoj. Dezurne sestre sa telefonom u ruci slusaju instrukcije ljekara i daju terapije. Dezurni dezura od kuce i doci ce samo ako sestra procijeni da je nesto vazno.
    I nikoga briga nije sto je to sve tako. Tesko je i nerealno u ovakvom drustvu ocekivati park, bazen, igraliste…

Leave a Reply