U braku je važno shvatiti da niste uvijek u pravu

brakkU koliko god lijepom i skladnom ljubavnom odnosu uživali, sigurno ste iskusili trenutke kad bi vam vaš dragi ili draga izazvao talase ljutnje s kojima ste teško nosili. Neko će progutati ljutnju i povući se jer ne želi da sukob preraste prećutno dogovorene granice dopustivog, drugi će reagovati burno i tako sebi dati oduška, ali ma kako reagovali u sličnim situacijama, i jednima i drugima je teško priznati da je partner imao pravo.

Otkud u nama tako jaka potreba da budemo u pravu i da okolnosti pokažu da je baš naša procjena, ma kako nevažne stvari, bila najtačnija? Mnogi će čak i kad se pokaže i dokaže njihova greška, potrošiti mnogo energije da opišu kako su oni zapravo mislili na nešto drugo ili pogrešno razumijeli situaciju, pa su zato reagovali kako jesu, i dalje ne priznajući grešku.

Razlog za to je, tješe nas stručnjaci, u našem umu jer nije sve uvijek onako kako se nama čini. Razlika između onoga što jeste i onoga kako se to nama čini ili mislimo da bi trebalo biti je upravo ono što nas tjera da dokažemo kako smo bili u pravu. Slika koju imamo o sebi naime nije jednaka onoj koju drugi imaju o nama, a nismo to spremni prihvatiti. A kad bismo mogli prihvatiti partnerove misli kao korektiv i nadogradnju sopstvenih misli, neprestano bismo se razvijali i obogaćivali, a ne gubili, kako to pogrešno mislimo.

Kao što je vjerovatno i većina ljudi primijetila, brak, baš kao i čvrsta veza u koju ulažete, pruža vam cijeli niz mogućnosti da se razvijate, ali je pitanje koliko ste iskoristili mogućnosti koje su vam se tim odnosom pružile. Jedna od većih mogućnosti je da proširite vidike i način razmišljanja.

Vjerovatno nema čovjeka koji nije u nekom trenutku pokušao uvjeriti svog partnera ili partnerku da je njegov način razmišljanja ispravniji, a mnogi su se upustili i u dokazivanje isključive ispravnosti svog mišljenja. Ma koliko jake dokaze imali, pogriješili ste jer je vaš partner ili partnerka u većini takvih slučajeva vjerovatno odbila vašu ponudu da joj objasnite kako ste u pravu.

Savjetnici za parove Linda i Charlie Bloom napominju da je u takvim situacijama važno zaustaviti se na vrijeme i ne ustrajati na dokazivanju tvrdnji jer zapravo nije važno ko ima pravo i ko to može dokazati nego je važnije biti otvoren za mišljenje onoga drugoga i razmotriti njegove stavove te pokazati to.

Nažalost, svjesni su i stručnjaci iz sopstvenog iskustva, mnogi parovi provedu previše vremena, ponekad i godine, svađajući se i boreći se za to da dokažu svoju nadmoć umjesto da popuste.

Ključan je trenutak spoznati da niste uvijek u pravu i prihvatiti to mirno, bez straha da će to narušiti neku “ravnotežu snaga” u vašem odnosu. Zapravo je narušavate svaki put kad tvrdoglavo ustrajete dokazujući nešto, a samo dokazujete da niste u stanju poslušati ono što vam partner govori i sasvim posvećeni traženju “rupa” u njegovom iskazu, a ne – slušanju.

Čak i kad osvijestite sve rečeno još će vam se dogoditi da ćete ponekad zaboraviti da nije važno biti u pravu, jer stare navike teško umiru. Naučite se pitati partnera za mišljenje umjesto da odmah gurate svoje. Mogućnost da otvorenog uma i opušteno poslušate tuđe mišljenje izuzetno je važna za stvaranje i održavanje bliskosti u odnosu i za lični razvoj u bolju, nesebičniju osobu.

Izvor: 24sata.hr

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply