U trudnoći se ne jede za dvoje

trudnicaifridzBaš kao što i sam naziv kaže trudnoća je za ženu zaista drugo stanje. Iščekivanje djetetovog dolaska na svijet nosi sa sobom niz psihičkih, ali i fizičkih promjena, a ona najuočljivija svakako je promjena težine. Uzrečica kojom su se vodile naše bake “trebaš da jedeš dvoje” sve je samo nije tačna jer sa sobom može donijeti brojne zdravstvene tegobe.

Pravilna i uravnotežena ishrana, normalna telesna težina i način života koji uključuje vježbanje, ključni su za zdravlje majke i djeteta.

Ginekolozi upozoravaju da ako trudnica jede za dvoje, rizikuje gomilanje masnoća koje mogu ugroziti samu trudnoću, a nakon porođa žene mogu postati depresivne zbog nakupljenog viška kilograma koji je tada puno teže izgubiti. Svaki višak kilograma može biti štetan ne samo za majku nego i za bebu, jer i ona može biti prekomjerne tjelesne težine. Osim fizičkih posljedica za majku, poput sakupljanja vode, tromosti, umora i bolova u zglobovima takvo stanje vuče za sobom čitav niz zdravstvenih komplikacija kao što je gestacijski dijabetes i povišeni krvni pritisak u trudnoći.

Koliko kilograma je preporučljivo dobiti u trudnoći?
Svaka žena će tokom trudnoće dobiti određeni broj kilograma, ali kolika je optimalno preporučeno zavisi od fizičkih predispozicija majke u samom početku trudnoće.

Žene optimalnog indeksa tjelesne mase (20 – 25 BMI) – 10 do 12 kilograma;
– Žene ispod prosječnog indeksa tjelesne mase (ispod 20 BMI) – 15 do 17 kilograma;
– Žene iznad prosječnog indeksa tjelesne mase (25 – 30 BMI) – 5 do 7 kilograma.

Žena tokom trudnoće u prosjeku dobije između 11,34 i 15,88 kg, a ovako to izgleda rastavljeno na komponente:
– Grudi: 0,45-0,91 kg;
– Dijete: 2,72-3,63 kg;
– Posteljica: 0,45-0,91 kg;
– Materica: 0,45-0,91 kg;
– Amnionska tečnost: 0,45-0,91 kg;
– Krv: 1,36-1,81 kg;
– Zalihe proteina i masnoće: 3,63-4,54 kg;
– Tjelesne tečnosti: 1,36-1,81 kg.

Kako kontrolisati zdravo dobijanje kilograma u trudnoći?
– Jesti zdravu i šarenu hranu;
– Rasporediti 5 obroka u jednom danu;
– Ne prelaziti iznos od 2.300 kalorija dnevno;
– Umjerena tjelesna aktivnost;
– Redovnim  vaganjem voditi evidenciju o dobijenim kilogramima

Borba s kilogramima se nastavlja i nakon porođaja. Stručnjaci naglašavaju da rigorozne dijete nakon porođaja nikako nisu dobre za tijelo majke jer mršavljenje proces s kojim treba biti strpljiv.

Period nakon porođaja je najčešće vrlo stresan, a tijelu je potrebno vremena da se vrati u prvobitno stanje. S procesom mršavljenja treba sačekati najmanje tri mjeseca nakon porođaja, savjetuju ljekari.

Izvori: Zadovoljna.hr/Centar zdravlja

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Sto vise voca i povrca,prirodni sokovi i naravno nisam vecerala posle 20h,ako sam bas gladna jela sam voce i to najvise tresnje:))))mjesecno sam dobijala samo po 1kg:)))i sve je bilo kako treba,porodila sam se prirodnim putem za cas posla:))))

  2. Ja sam u drugoj trudnoci izbacila sve ono sto se smatra bas nezdravom hranom,medjutim ako bih osjetila da mi se nesto bas jede, obavezno bih jela,mada se to nekako nije desavalo cesto(nekoliko puta su mi se jeli cevapi 🙂 ).I naravno,nisam gledala koje je doba dana ,ako sam gladna ,ja sam jela.Radila sam cijelu trudnocu,prestala sam 15 dana pred porodjaj ,pa mi je i to mozda pomoglo da manje razmisljam o hrani 🙂 .I da,glavni dorucak mi je bio kifla i jogurt .Udebljala sam se se oko 9 kg,a nisam imala nikakve mucnine i slicno u toku trudnoce.Poslije porodjaja brzo se kilaza sama vratila u normalu sama od sebe 🙂 .

  3. U pocetku sam imala mucnine i smrsala 2kg za 3 mjeseca. Nakon toga sam vodila racuna, imala 5 obroka, puno voca i povrca, sa sto manje UH, slatkisi skoro nista. U blizanackoj trudnoci ugojila sam se svega 6kg, a na porodjaju izgubila 15, znaci otisla u minus 9. Bio je to super osjecaj, sve dok nisam vratila sve do zadnjeg kg i nabacila jos preko toga za 2 god… 🙁 Ali bebe su rodjene na vrijeme, snazne i zdrave, sto mi pruza najvece zadovoljstvo. Omiljena stvar u trudnoci mi je bio svjeze cijedjeni sok od narandze koji sam tamanila. 🙂

  4. U blizanackoj trudnoci dobila skoro 30 kg, na porodjaju izgubila 15, posle par mjeseci bila kao prije trudnoce. Bila bih zadovoljna da sam zadrzala koji kg 🙂 Hvala Bogu bebe rodjene zdrave a to je ipak najvaznije.

Leave a Reply