Da li ste spremni da postanete roditelji?

PIŠE: Sanja Obradović, dipl.psiholog, REBT psihoterapeut

roditeljstvoRoditeljstvo je jedna od najvećih odluka koje donosimo u životu. Nekada supružnici ne gledaju u samu srž stvari. Bilo bi veoma korisno da pričate sa partnerom o budućoj djeci prije nego što se vjenčate ili isplanirate taj korak.

Kroz život se govori o različitim oblicima zrelosti te spremnosti za određene stvari – zrelost za polazak u školu, zrelost za stupanje u prve seksualne odnose, zrelost za brak, za dijete… Obično se iza ovog “zrelost” podrazumijeva intelektulana, a posebno emocionalna zrelost.

Koliko se osjećamo spremnim da se staramo i brinemo još o nekom? Šta možemo pružiti, na koji način i koliko je odricanja, a koliko uživanja u svemu tome? Kada se pokrenu ova pitanja, ali još neka koja se lako nadovežu na ova – lako možemo doći do odogovora o spremnosti. Kao pomoć u procjeni ne mogu puno značiti godine-individualan razvoj  i različita brzina sticanja samostalnosti, kao i drugi fakori u mnogome utiču na procjenu.

Govorimo o spremnosti koju može nositi naše tijelo, naš intelekt i naše emocije. Opet, ova procjena ide iznutra i svako od nas individulno, subjektivno procjenjuje svoju spremnost.  Ono što  može upotpuniti vašu spremnost je razgovor sa partnerom. S obzirom  da je za bebu potrebno dvoje, razgovor sa partnerom može iskristalisati vašu želju. Uopšte, odluka o proširenju porodice trebalo bi da bude planirana kako bi i djetetu i sebi obezbijedili najbolji mogući početak i prije svega – zdravlje.

Kada se govori o majčinstvu  – obično se postave pitanja koja natjeraju da se zamislite da li ste spremni na to. U ovim slučajevima  se predoče stvari koje su drugačije, a zvuče naporno.  Nočno buđenje, plač, pelene… veća odgovornost, drugačiji način života… Ali istina leži iza sve ove priče, a to je da je roditeljstvo najljepsi posao na svjetu i dar koji se ne da zanemariti.

Bez obzira koliko ste knjiga pročitali i sa koliko prijateljica razgovarali za dolazak djeteta nikad ne možete da budete potpuno spremni. Roditeljstvo je jedna od onih stvari koje morate da doživite da biste mogli da je razumijete. Zato planiranje, uz spostvenu procjenu, ali i želju vas čini spremnim za ovaj korak.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply