I očevi pate od depresije nakon rođenja djeteta

AWKEJKPostporođajna depresija poznata je kao ozbiljan problem s kojim se susrijeću neke mame nakon porođaja, a istraživanja su pokazala da taj problem nije ograničena samo na majke, već od nje mogu patiti i očevi.

Većina ispitanih očeva živi sa svojim porodicama i većina njih je rekla da je proživljavala simptome blage depresije prije nego što su im djeca došla na svijet. Nakon rođenja djeteta uslijedili su depresivni simptomi. Muškarci su najranjiviji i najosjetljiviji od bebinog trećeg do šestog mjeseca, baš kao i žene.

Razlozi su slični kao i kod majki: neispavanost, stres zbog roditeljstva i izolacija od prijatelja. Pa, umjesto da se raduju, oni ispoljavaju neprijateljsko ponašanje i bijes.

Istraživanje je pokazalo i da su roditelji koji su prethodno bolovali od depresije imaju veći rizikod postporođajne depresije, kao i veoma mladi roditelji i oni koji se nalaze u teškim finansijskim

situacijama i socijalnim problemima…. Mlađi očevi, sa prosječnih 25 godina, prijavili povećanje depresivnih simptoma za 68 odsto tokom prve djetetove godine.

Zbog ovog otkrića, stručnjaci upozoravaju da evidentirani znaci depresije kod jednog roditelja zahtijevaju kliničku pažnju i drugog.

Veoma je važno prepoznati prve znake depresije, podjednako kod oba roditelja kako bi se eventualne teškoće razvile i kako bi se spriječili problemi u porodici i razvoju djeteta.
Simptomi depresije:
  • Konstantan osjećaj tuge, beznađa ili tjeskobe;
  • Poteškoće s koncentracijom i donošenjem odluka;
  • Smanjenje nivoa energije, umor;
  • Promjene u ritmu spavanja;
  • Promjene u apetitu;
  • Suicidalne misli;
  • Razdražljivost i nemir

Ako patite od ovih simptoma, potražite pomoć.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply