Spriječite nastanak strija u trudnoći

sprijecite nastanak strija u trudnociNastanak strija u trudnoći i kako ih izbjeći je nešto što svakoj trudnci padne na pamet barem jednom.

Između 75 odsto i 90 odsto žena dobiju strije tokom trudnoće. Kako dobijate na težini, vaš stomak se povećava i otprilike u šestom ili sedmom mjesecu većini žena se pojave strije. Ako nemate sreće strije će vam se, osim na stomaku pojaviti i na butinama, stražnjici i grudima.

Strije su obično u početku tanke, paralelne linije u dermusu – srednjem sloju kože. One nastaju kad dođe do istezanja kože u kratkom vremenskom periodu i kako vrijeme prolazi koža postaje tamna i sivkasta, a mogu se pojaviti i ožiljci. Tragovi dugo blijede i one mogu postati manje vidljive, ali za to je potrebno dosta vremena, a preventivna briga tokom trudnoće vam može pomoći da ublažite njihovo nastajanje, ako ne i potpuno spriječite.

Šta prouzrokuje strije?

Nisu sve žene sklone strijama. Stručnjaci smatraju da neke žene dobijaju strije, jer njihova tijela proizvode više hormona kortikosteroida nego što je to normalno. Ovaj hormon smanjuje količinu kolagena u koži, a kolagen je protein koji čini našu kožu rastegljivom. Koži većine žene ja neophodna dnevna njega kako bi preživjela trudnoću bez strija.

Nije samo trudnoća uzrok vaših strija već i genetski faktor. Ako ih je vaša majka imala vjerovatno ćete ih imati i vi. Strije ne izgledaju isto na svima. Izgled strija zavisi od boje vaše kože. Mogu biti rozikaste, crvenkaste, svijetlo i tamno braon, a kasnije izblijede sve do sive.

Kako da se otarasite strija?

Istraživanja su pokazala da je najefikasnije tretirati strije u ranim fazama, dok su još rozikaste, jer tad najbolje reaguju na liječenje. Kada strije pređu u sledeću fazu, postanu sive ili srebrne postaju veći izazov za liječenje.

1. Masirajte kožu i hranite se zdravo

Masirajte kožu svakog dana hidratantnom kremom ili rukavicom za masažu. To će vam poboljšati cirkulaciju, što podstiče nova tkiva da rastu. Takođe je važno da jedete uravnoteženu ishranu bogatu vitaminima, naročito vitaminom E, vitaminom C, cinkom i silicijumom, koji pomažu u održavanju zdrave kože.

2. Mažite se redovno

Počnite rano i koristite kreme koje sadrže vitamin E ili vitamin A. Kreme sa biljnim ekstratima su takođe preporučljive, ali nemojte se uljuljkivati, ne postoje dokazi da ove kreme stvarno sprečavaju nastanak strija, ali ranom i čestom upotrebom možete da smanjite efekte održavajući kožu glatkom, a čestim utljavanjem možete podstaći cirkulaciju. Potrudite se da mažete kožu tri do četiri puta dnevno proizvodima koji sadrže kakao butter ili ekstarkt puternog drveta kao glavni sastojak. Kružnim pokretima utrljajte kremu u grudi, stomak, zadnjicu i butine.

Mnogi proizvodi se reklamiraju kao pomoć u prevenciji strija, ali samo neki stvarno funkcionišu. Evo nekoliko proizvoda koji pomažu u prevenciji:

Ulje od pšeničnih klica

Nema naučnih dokaza kad su upitanju domaći ljekovi za strije, kao što su to pšenične klice, ali mnogi tvrde da one pomažu. Nedavno je sprovedeno istraživanje koje tvrdi da pšenične klice pomažu u poboljšanju izgleda kože kad su u pitanju strije u ranoj fazi.

Glikolna kiselina

Utiče na ublažavanje strija tako što povećava proizvodnju kolagena, a dermatolozi tvrde da se ova kiselina može koristiti i u većim količinama.

Vitamin C

Određene formulacije vitamina C takođe mogu da pomognu u povećanju proizvodnje kolagena i pomognu u ranoj fazi nastanka strija. Za maksimalan efekat vitamin C bi trebalo kombinovati sa glikolnom kiselinom. Suplementi vitamina C takođe mogu biti efikasni. Preporučuje se 500 mg tri puta dnevno.

Proizvodi koji sadrže peptide

Ovi proizvodi se reklamiraju kao proizvodi koji su efikasni u borbi protiv strija, ali stručnjaci tvrde da su gubljenje vremena i novca. Uprkos jakom marketingu ne postoje dokazi da oni stvarno funkcionišu.

Retinoidi

Oni su veoma efikasni u povećanju proizvodnje kolagena i poboljšanju elastičnosti kože, ali bi ih trebalo izbjegavat tokom trudnoće i dojenja. Retinoidi daju najbolji efekat kad se koriste zajedno sa glikolnom kiselinom, naravno nakon što prestanete da dojite svoju bebu.

3. Ne jedite za dvoje

U trudnoći apetit raste i normalno je da se dobije par kilograma, ali nije istina da bi trebalo jesti za dvoje. Trudnice bi trebalo da unose ekstra kalorije da bi hranile bebu (oko 500 kalorija dnevno). Postarajte se da ove kalorije unosite iz hranljivih namirnica, a ne iz onih masnih, kako se ne bi naglo ugojili i kako biste ove kilograme lakše skinuli jednom kad prestanete sa dojenjem.

Evo nekoliko smjernica:

Od 12. do 28. nedelje normalno je dobiti 300g do 400g nedeljno.

Od 28. do 40. nedelje normalno je dobijati od 1kg do 3kg mjesečno.

Razgovarajte sa vašim ljekarom ako ste zabrinuti i smatrate da ste se više ugojili nego što bi trebalo.

4. Laserski poduhvat

Ako ste stvarno riješili da se oslobodite strija, laserska hirurgija neće potpuno ukloniti nastale strije u trudnoći, ali će učiniti da one znatno izblijede. Laseri promovišu sintezu novog kolagena, koji je oštećen jednom kad se strije pojave. Ovaj efikasan način uklanjanja strija i ne mogu baš svi da priušte.

Izvor:  b92.net

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Jesam i ne zalim zato sto imam dva lijepa andjelcica ,za to nema cijene nista na ovom svijetu,zato se majke ne opterecujte oko strija nista jer je to sve sastavni dio svakog porodjaja ,mada dostina majki kaze da nema ,onda jos bolje

Leave a Reply