Šta sve podstiče prerani ulazak u pubertet?

pubertetNervoza, zaokupljenost izgledom, šminkanje, izlasci, sve duži telefonski razgovori s prijateljima… sve bi to mogli biti pokazatelji da vaš dječak ili djevojčica “ulaze u pubertet”, i ništa ne bi bilo neobično da vam se ne čini da je prerano da sve to počne već oko 10. godine.

Posljednjih godina uočen je trend sve ranijeg ulaska u pubertet, a kao najvjerovatniji uzrok spominje se više masnog tkiva koje, između ostalog, izlučuje i estrogen, kao i prisutnosti hormona u hrani, i sve dužeg trajanja adolescencije.

Pubertet obuhvata samo tjelesne promjene, a adolescencija i psihološke i socijalne, i prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, traje od 10. do 19. godine života. Psiholozi kažu da do problema može doći kada fizička zrelost najčešće ne prati psihičku.

Ni modna industrija ne pomaže roditeljima: odjeća koja je na raspolaganju njihovoj djeci često je preuska, s predubokim dekolteom, prekratka i izazovna, a i industrija igračaka preplavljena je seksualizovanim lutkicama naglašenih atributa namijenjenim djevojčicama uzrasta četiri do šest godina. Takođe, sve je raširenija i ponuda dekorativne kozmetike za najmlađe.

Zbog svega toga, psiholozi smatraju da nije neobično da već u višim razredima osnovne škole djevojčice farbaju kosu, da za izlaske nose visoke štikle, a roditeljima je sve teže oduprijeti se zahtjevima svoje djece jer strahuju da bi mogli biti izolovani.

Psiholozi ukazuju i na previše seksualnih sadržaja u filmovima, serijama, na internetu kojima se djevojčicama nerijetko šalje poruka da moraju biti lijepe, izazovne i poželjne da bi uspjele. Zbog toga ne čudi da se djevojčice slikaju u izazovnoj odjeći i u pozama i takve fotografije postavljaju na internet ili ih razmjenjuju putem mobilnog.

Dječacima se šalje poruka da trebaju biti “frajeri” koje krase agresivnost, snaga, grubost, promiskuitet pa su alkohol, cigarete, a u ekstremnijim slučajevima i droga, sastavni dio njihove krize identiteta. Stoga nije neobično da se roditelji pitaju kako sve to spriječiti?

Psiholozi kažu da jednostavnog i brzog recepta nema, ali napominje da to hoće li dijete prihvatiti “vrijednosti” modernog doba zavisi od odnosa koji su roditelji izgradili s njim.

Poruke koje šaljemo djetetu, verbalne i neverbalne, razgovori i uvažavanje djetetova mišljenja, granice koje postavljamo, ključni su kako bi jednog dana naše dijete stasalo u osobu bez kompleksa koja ne podliježe trendovima. Iako rast i ranije sazrijevanje djeteta ne možemo usporiti, možemo razgovarati o svim pojavama: neprimjerenim fotografijama na Instagramu i posljedicama toga i to bez zabranjivanja nego uz dobronamjeran savjet. Psiholozi objašnjavaju da bi dijete uvijek trebalo da ima na umu da je roditelj njegova baza, neko kome se može obratiti u svakoj situaciji, neko koga se ne bi trebalo bojati.

Od najranijih dana dijete treba da zna da svako njegovo ponašanje nosi određene posljedice i da roditelj neće preuzimati odgovornost za njegovo ponašanje.

Uprkos svim trendovima ipak ima mnogo mladih koji im ne podliježu toliko , imaju izgrađen sistem vrijednosti i koji su uprkos  tome što nisu u ‘trendu’ prihvaćeni.

Izvor: 24.sata/SuperMila

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply