Ljubimci smiruju, uče disciplini i odgovornosti i usrećuju…

psic4Iako se o maloj djeci i ljubimcima vode brojne rasprave, posebno u vezi higijene, brojne studije potvrđuju da su ljubimci dobri za njihov razvoj. Prvenstveno se djeca uz ljubimce uče odgovornosti i vođenju brige o dobrobiti drugog. Dokazano je da su oni, koji su odrasli uz ljubimce, u odrasloj dobi vrlo empatični.

Manje su skloni alergijama i astmi

Višestruka su naučna istraživanja potvrdila da djeca koja odrastaju u domaćinstvu s ljubimcima imaju manji rizik obolijevanja od astme, kao i raznih vrsta alergija. Izloženost dlakama i drugim životinjskim alergenima smanjuje dječiju osjetljivost na njih, objašnjavaju naučnici.

Ljubimci ih smiruju i podižu samopouzdanje

Djeca koja su uspješna u “odgoju” ljubimaca kroz taj odnos dobijaju osjećaj ostvarenja, pa i većeg samopouzdanja. Osim toga, životinje djeluju umirujuće na djecu pa im nude svoju bezuslovnu ljubav, koja im može poslužiti i kao emotivno utočište.

Uz ljubimce su aktivniji

Vježba i igra, posebno u prirodi, odličan su način za trošenje energije mališana. Djeca koja imaju ljubimce u prosjeku su manje sklona gojaznosti i nastanku dijabetesa, ali i usvajanju zdravih životnih navika. Takođe, ne može se zanemariti dobar ticaj svježeg vazduha  i sunca.

Bolje čitaju

Velik broj djece uživa u aktivnosti čitanja naglas uz ljubimce, dok ih s ljudima zna pratiti osjećaj sramote i neugode. Na taj se način oslobađaju treme, a što više čitaju, to postaju bolji u tome, kažu psiholozi. Prednost ljubimaca je ta što ih oni neće ispravljati, a ni osuđivati ako pogriješe.

Uče o posljedicama

Briga o ljubimcima odličan je način poduke i pripreme za odrasli život. Ako se o svojim ljubimcima ne brinu dovoljno dobro, posljedice toga brzo postaju jasne i mališanima. Stoga će oni dobronamjerno shvatiti kako hraniti, njegovati, maziti i brinuti se o ljubimcima da bi oni bili zdravi, a cijela porodica sretna.

Disciplina kroz prijateljstvo

Kod odgajanja ljubimca, djeca puno toga uče o disciplini, a to je i naučno dokazano. Osim što se moraju pridržavati određenih pravila i rasporeda, djeca će kroz prijateljski odnos učiti što znači brinuti o tuđoj dobrobiti, ali i postavljati se kao autoritet svom ljubimcu.

Izvor: 24sata

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply