Kako naučiti djecu da štede i upravljaju novcem?

novacdjecaDjecu bi od malih nogu trebalo da naučimo kako da štedje novac i na koji način da ga najbolje rasporede. Na ovoj važnoj lekciji djeca nam jednog dana mogu biti zahvalna, jer će bolje znati upravljati sopstvenim finansijama.

Pravilo broj jedan: novac ne raste na drvu
Posmatraju li vas vaša djeca dok podižete gotovinu putem bankomata, imaju li utisak da je do novca lako doći – dovoljno je samo pritisnuti neko dugme  i novčanice same ispadaju iz automata. Trebalo bi im objasniti kako se vi morate puno truditi i raditi da biste dobili te novčanice i da su banke i bankomati samo njihova sigurna mjesta za čuvanje.

Pokažite im kako da mudro troše džeparac
Da biste naučili djecu da pametno raspolažu svojim novcem, dajte im džeparac i pratite kako će ga potrošiti. Ukoliko vaše dijete kupi nekakvu popularnu igračku koju je slučajno vidjelo u izlogu, zbog čega mu neće ostati dovoljno novčića za kupovinu predmeta koji žarko želi da ima, na najbolji će način shvatiti koje su posljedice nerazumnog odnosno neplanskog trošenja novca.

Čekanje se više isplati
Parola ‘kupi sada, plati kasnije’ loš je putokaz djeci koja će jednog dana kad se osamostale nepromišljeno mahati kreditnom karticom i tako upasti u dugove i očajnički pretakati ‘iz šupljeg u prazno’. Da biste to spriječili naučite ih kako se čekanje više isplati.

Dobar primjer za to je pizza – napravite zajedno pizzu sa svim sastojcima koje vaša djeca najviše vole, a potom za poređenje ispecite jednu gotovu pizzu iz zamrzivača. Za pizzu koju ste sami pripremali potrebno je puno više vremena, ali čekanje se isplatilo jer je znatno ukusnija od smrznute.

Plansko trošenje budžeta
Djecu treba naučiti i da nije mudro odmah potrošiti sav novac koji dobiju. Zato , prije nego odete u zajedničku kupovinu napravite proračun – što ćete kupiti, u kojim prodavnicama i koliko planirate potrošiti.

Pritom uporedite cijene u pojedinim trgovinama, provjerite koji su proizvodi na sniženju i koliko ste pritom uštedjeli. Ne zaboravite na bodove za popust ukoliko ih prikupljate. Djeca će vrlo brzo shvatiti sve prednosti planirane kupovine.

Štednjom novca do nove igračke
Ko štedi marljivo, uvijek svega ima – poznata je mudrost koju biste trebali otkriti vašim mališanima. Ako je vaše dijete poželjelo novu igračku, a nema dovoljno novca da je kupi, recite mu neka počne štedjeti novac kojim će sebi moći ispuniti tu želju. Čim prikupi dovoljno novčića, odvedite dijete u trgovinu neka sebi kupi željenu igračku. Takvo iskustvo ponukaće ga nastavi da štedi za neku novu igračku i shvatiće da je štednja super stvar!

Vodite bilješke o ušteđevini
Važno je za dijete da zna gdje se nalazi njegov novac kao i njegov tačan iznos. Naučite mališane da na računaru ili u nekoj svesci vode zabilješke o količini novca koji prikupljaju u svojoj kasici. Ukoliko još nisu toliko vješti s brojkama i slovima, pomognite im u tome. Tako će ujedno moći pratiti u kojem vremenskom periodu su uspjeli prikupiti određenu svotu novca.

Sastavite popis djetetovih želja
Nije nimalo lako djeci odrediti top ljestvicu prioriteta. Zato je bezbolnija varijanta sjesti za sto s njima i napraviti popis onih stvari koje bi oni željeli da kupe svojom ušteđevinom. Pomozite im pritom sugestijama kako bi njihov odabir bio što bolji.

Otkrijte djeci sve prednosti štednje
Upoznajte dijete sa svim prednostima štednje. Otkrijte mu što je to kamata i kako njegovi oročeni novčići zahvaljujući kamati s vremenom mogu sami od sebe narasti. Kad upozna sve blagodati štednje, neće poželjeti da potroši sav novac na igračke već će uvijek paziti da mu nešto ostane za kasicu.

Zdrava doza skepse
Naučite djecu da ne vjeruju slijepo šarenim TV reklamama i ukažite im na razne marketinške trikove kojima se služe mnoge firme da bi svoje proizvode što bolje plasirale na tržištu i ostvarile veliki profit. Objasnite im da trebaju da sumnjaju u atraktivne fotografije i poruke s malih ekrana koje često nisu istinite, a sve u cilju da izmame naš novac.

Novcem možemo i pomagati, a ne samo kupovati
Naučite djecu da jedan dio svoje ušteđevine odvajaju za dobrotvorne svrhe. To će ih naučiti kako se novac može iskoristiti ne samo za kupovinu, već i za pomoć drugima. Neka otkriju kako nije bitno koliko su novca poklonili, jer jednako je važan svaki novčić.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply