Upala slijepog crijeva kod djece

PIŠE: dr Vjera Janković, PZU Doktorica Mica

stomakbolSlijepo crijevo je zapravo jedan kraj debelog crijeva koje se „slijepo“ završava. Na njemu se nalazi apendiks – crvuljak, koji se uglavnom sastoji od limfnog tkiva, a na njega se misli samo kada postoji zapaljenje.

Ne zna se tačan uzrok zapaljenja „slijepog crijeva“. Infekcija svakako brzo dovodi do uvećanja apendiksa koje se brzo prenosi na okolinu, a to brzo počinje da boli.

Nemaju sva djeca iste simptome ove bolesti. Tegobe zavise prije svega od pozicije apendiksa, od uzrasta ali i od same reakcije djetetovog organizma na zapaljenje.

Bolest kod manje djece (iako se rijetko sreće prije pete godine života) obično počinje povišenom temperaturom, mučninom, povraćanjem i bolom u trbuhu. Starije dijete se obično žali na bol oko pupka koji se zatim seli u donji desni dio trbuha i tada se dodatno pojačava. Pri tome dijete može biti i razdražljivo, zatim klonulo, neće da jede i pije, a stomak postaje sve tvrđi. Stolica je ili normalna ili izostaje.

Kako se postavlja dijagnoza?

Kada je ispoljavanje bolesti tipično, dijete relativno brzo stigne do dječjeg hirurga koji postavlja dijagnozu uz pomoć i laboratorisjkih analiza gdje se nađe povećan broj bijelih krvnih zrnaca. Bitan je i pregled urina za diferencijalnu dijagnozu sa infekcijom mokraćnih puteva. I ultrazvučni pregled može biti od koristi.

Može li dijete da ima i proliv i upalu  slijepog crijeva?

Rijetko! Kada dijete ima zapaljenje slijepog crijeva, obično ima zatvor.

Mogu li se javiti bolovi sa lijeve strane trbuha?

Iako se ne dešava često, može, nekada se dešava da je apendiks veoma dugačak i da se prostire i do lijeve strane trubuha gdje i boli. Ili, može boljeti sa lijeve strane, i ako je apendiks desno, kada se radi o refleksnom bolu.

Kako se liječi apendiks?

Kod djece se akutna upala slijepog crijeva liječi hirurškim zahvatom.

Da li operisano slijepo crijevo može ponovo da boli?

Jednom izvađeno slijepo crijevo se ne može „vratiti“. Povremena žiganja u predjelu operativnog područja su normalna pojava jer je sam proces ožiljavanja operativnog reza dug. Nekada, mada rijetko, mogu da se stvore priraslice na mjestu gdje hirurg prođe skalpelom.

Da li svaki bol u trbuhu traži neodložan pregled hirurga?

Naravno da ne! Lista uzroka bolova u trbuhu kod djece je ogromna, a samo manji broj otpada na prave hirurške bolesti. Posle detaljnog pregleda djeteta i osnovnih analiza se  donosi odluka o daljem postupku. Neka djeca se samo posmatraju (opservacija) i pregledaju više puta dok se ne donese konačna odluka. Treba reći da ima potpuno bezazlenih bolesti koje veoma liče na upalu slijepog crijeva. Zato je praćenje neophodno.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply